Hlavní obsah

Zarazte už Babiše, tlačí poslanci ČSSD na Sobotku

Právo, Karolina Brožová

Neustálé popichování sociálních demokratů Andrejem Babišem se poslancům ČSSD už zajídá. Toto úterý se kvůli tomu na jednání klubu soc. dem. strhla vzrušená debata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Podle informací Práva někteří poslanci žádali premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotku, aby vůči ministru financí a předsedovi ANO přitvrdil. Nechtějí, aby Babišovi sociální demokracie sloužila jako nějaký otloukánek.

„Ano, já jsem mluvil o útocích hnutí ANO na naše kolegy, na pana premiéra a na ministra zdravotnictví,“ řekl Právu Jan Birke. Diskusi však odmítl popsat podrobněji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naštval je kvůli sportu

Poslanec, který si nepřál být jmenován, Právu potvrdil: „Byla tam nepříjemná atmosféra, protože se probíraly pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu. Řada z nich, podporovaná soc. dem. poslanci, neprošla. Mnozí říkají, že by se ČSSD měla prosazovat víc silově.“

Babiš prý o vzrůstající nespokojenosti uvnitř soc. dem. neví. „Nikdo mi nic neříkal, vyjadřuju se pravdivě. Možná některé reakce nejsou diplomatické, ale nejsem zvyklý na nedodržování dohod,“ napsal Právu v esemesce.

Připomněl tak spor o zvyšování platů poslanců, při kterém se ostře vyjádřil o Sobotkovi. „Stal se bojovníkem proti zvýšení platů. Podrazil koalici, své poslance, opozici. Choval se absolutně populisticky,“ komentoval tehdy Babiš jednání svého koaličního kolegy.

Někteří poslanci z ČSSD však Babišovi víc než slovní výpady vyčítají, že neprošel návrh na podporu sportu ve výši jedné miliardy korun.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který býval poslancem, se však domnívá, že stížnosti spolustraníků jsou jen plácnutím do vody. „V čem chtějí přitvrdit? Přitvrdit můžete, když máte sílu, ale to teď, obávám se, není náš případ,“ napsal Právu v textové zprávě.

Zasahoval i Zeman

Spory mezi ANO a ČSSD v půlce listopadu řešil i prezident Miloš Zeman – na Hrad si pozval Němečka i Babiše. Schůzka byla reakcí na ostré výroky, které si oba politici vyměnili. Němeček osočil šéfa financí, že na stránkách svého deníku MF Dnes lže a straší pacienty, Babiš zase Němečkovi vyčítal údajné špatné hospodaření v resortu. [celá zpráva]

Tlak uvnitř ČSSD sílí i s přibývajícími zprávami o vysoké podpoře ANO mezi voliči. Podle průzkumů několika agentur by hnutí sociální demokracii ve volbách do Sněmovny porazilo s náskokem deseti procent. [celá zpráva]

Hnutí vyhrálo květnové eurovolby, byť oba subjekty dostaly nakonec shodně čtyři mandáty. A Babiš po Novém roce rozjede v regionech ofenzívu s nadějí pro krajské volby 2016.

Reklama

Související články

Babiš by chtěl kontrolovat peníze nemocnic

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ostře kritizoval ministerstvo zdravotnictví za úniky financí ve zdravotnickém systému. Podle něj by resort...

Výběr článků

Načítám