Hlavní obsah

Vládní koalice rozdala na odměnách přes 200 miliónů, víc než Rusnokův kabinet

– Praha

Vládní koalice rozdala na konci roku na odměnách mezi své úředníky víc než 229 miliónů korun. Odměny na ministerstvech jsou tak o 35 miliónů větší než loni za vlády tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Ministři odměny obhajují. Poukazují na pracovní vytíženost svých podřízených nebo tvrdí, že zaměstnanci ušetřili státu víc, než teď dostali na odměnách. Uvedl v pátek Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: David W Cerny, Reuters

Společná fotka vlády Bohuslava Sobotky

Článek

„Mé rozhodování je vedeno uvážlivým přístupem podle množství práce, která je vykonána, její kvality a míry odpovědnosti, kterou ti lidé nesou,” řekl třeba ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Svému týmu Herman na bonusech rozdal na konci roku víc než 9,3 miliónu korun, tedy podle Radiožurnálu dvojnásobek ve srovnání se svými předchůdci v úřadu, Alenou Hanákovou za TOP 09 nebo Jiřím Balvínem.

Na ministerstvu financí jeho šéf Andrej Babiš (ANO) na odměnách rozdal víc než 41,1 miliónu korun a nejvyšší prémii inkasoval jeden z náměstků. Za přípravu a realizaci úsporných opatření si přišel na 170 000 korun. Na ministerstvu vnitra bonusy činily víc než 43,7 miliónu korun, na obraně přes 22,2 miliónu a na ministerstvu práce a sociálních věcí 20 miliónů Kč.

Odměny zaměstnanců Úřadu vlády by se měly pohybovat na úrovni do 25 procent jejich celoročního platu
Bohuslav Sobotka, předseda vlády

Víc než 15,7 miliónu korun dal podřízeným na prémiích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Jsem přesvědčen, že odměny byly přiměřené výkonu, který od lidí chci. Alespoň moji klíčoví lidé jsou k dispozici opravdu 24 hodin denně a troufám si říct, že i sedm dní v týdnu. Už za těch deset měsíců, ve kterých jsme ve funkci, tak tito lidé mi pomohli zachránit pro daňové poplatníky stovky miliónů korun," řekl Brabec Radiožurnálu.

Pracovníci Úřadu vlády si před koncem roku na bonusech rozdělili víc než 14,5 miliónu korun.

„Snažím se, aby Úřad vlády v letošním roce, ačkoli ještě neplatí zákon o státní službě, ten limit dodržoval. To znamená, celkové celoroční odměny zaměstnanců Úřadu vlády by se měly pohybovat na úrovni do 25 procent jejich celoročního platu," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Horní hranici pro odměňování úředníků chtěl Sobotka prosadit už loni, kdy kritizoval rozsah prémií, které těsně před koncem svého působení rozdávali ministři Rusnokova kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám