Hlavní obsah

Důchod má trvat čtvrtinu života a manželé by se mohli o penzi podělit

Právo, svj

Odborná komise pro důchodovou reformu ve čtvrtek odsouhlasila návrhy dvou výrazných změn v českém penzijním systému. Vládě navrhuje, aby Češi měli v budoucnosti podle průměrné délky dožití v zemi legislativně garantovaný nárok na pobírání starobního důchodu v poslední čtvrtině svého života.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Čtvrtinu života by měl člověk strávit v penzi s podporou důchodového systému,“ uvedl po posledním zasedání důchodové komise v letošním roce její předseda Martin Potůček.

Podle současné právní úpravy roste věk odchodu do důchodu prakticky do nekonečna. „Komise si byla jista, že to tak nechat nemůžeme,“ řekl Potůček. „Náš návrh směřuje k revizi tohoto zákonného ustanovení a k nastavení hranice důchodového věku,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muži se nyní v ČR dožívají v průměru zhruba 75 let, ženy 81 let. Potůček ale zdůraznil, že pro generace narozené před rokem 1966 bude zachována hranice důchodového věku podle současné právní úpravy, tzn. pro muže až 65 let a pro ženy o něco méně podle počtu dětí. Komise současně navrhuje, aby po dobu deseti let před dosažením důchodového věku člověka už nesměl být jeho věk odchodu do důchodu měněn.

Penze na poloviny

Druhý návrh komise počítá s automatickým sdílením vyměřovacích základů manželů pro výpočet jejich důchodů. Tím by se podle Potůčka měl postupně narovnávat častý nepoměr mezi penzemi mužů a žen, citlivější navíc v těch případech, kdy se po mnoha letech společného života, stráveného společnou péčí o děti, nakonec rozcházejí.

V praxi by to znamenalo, že Česká správa sociálního zabezpečení by po každoročním obdržení údajů o odvodech na sociální zabezpečení muže a ženy jejich příspěvky sečetla a každému by do důchodového nároku započítala polovinu.

Potůček na dotaz Práva upřesnil, že komise navrhuje automatické sdílení vyměřovacích základů s tím, že by lidé měli mít možnost se z toho vyvázat.

Návrhy komise teď dostane na stůl vláda a rozpracuje je ministerstvo práce a sociálních věcí.

Anketa

Měl by se důchod u manželů automaticky dělit na polovinu?
Ano, bylo by to spravedlivé
19,7 %
Ne, každý ať má podle svých odvodů
80,3 %
Celkem hlasovalo 11345 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám