Hlavní obsah

V plotě byly díry, ale přímo ke skladu se nešlo dostat, tvrdí náměstek ministra

Právo, Oldřich Danda

O výbuších v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, o jeho ostraze a kontrolách mluvil v rozhovoru pro deník Právo náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Foto: Dalibor Gluck, Právo

Vojáci a policisté u muničních skladů ve Vrběticích

Článek

Máte na starosti státní podniky, tedy i Vojenský technický ústav, v jehož areálu ve Vrběticích vybuchly muniční sklady. Ministru Babišovi jste řekl, že den před prvním výbuchem navštívil sklad majitel Imexu. Jak jste se to dozvěděl?

Tu informaci jsem dostal ústně od lidí z VTÚ, že tam ten majitel byl a že je to napsáno v knize návštěv. Tam se o tom veřejně mluvilo, to se samozřejmě neutajilo, a já jsem se o tom dozvěděl hned po výbuchu. Už je to delší dobu – od 16. října –, takže si už nevzpomínám, jestli jsem se to dozvěděl ústně nebo telefonicky.

Proč jste to Babišovi říkal?

Pan ministr Stropnický mě požádal, abych ho seznámil se situací, než šel do televizní diskuse.

Budou kvůli těm výbuchům ve VTÚ padat hlavy?

Proč? VTÚ mělo na starosti ostrahu muničního skladu. V plotě měly být díry. A jestli tam vláda posílá 500 vojáků a celý areál hermeticky uzavře, tak z toho lze vyvozovat, že je to reakce na to, že do areálu někdo vnikl a mohl druhý sklad vyhodit do vzduchu úmyslně.

Ale od prvního výbuchu, kdy se z toho stalo místo činu, to nemá v rukou VTÚ, ale policie, která má k ruce vojáky.

Co se týče plotu, tak máme revizní zprávu, že je v pořádku, a díry, které tam byly, byly opraveny. Ale o ten vnější plot tolik nejde, protože každý sklad má vlastní plot elektronicky napojený na pult centrální ochrany a ty budovy měly pancéřované dveře. Každá budova patřila někomu jinému, každý měl jistotu, že je jeho objekt zabezpečen.

Kdyby na vrátnici někdo zjistil, že kdosi narušil prostor, tak by nic neřešil a zavolal by hned policii. Jednou za čas to tam projížděli, zda je vše v pořádku. Vše dělali podle norem, a tudíž není potřeba někoho stíhat. Pokud se ukáže, že se něco porušilo, tak to budeme řešit, ale zatím se nic neprokázalo.

Jak VTÚ kontroloval, zda nájemci dodržují normy a nemají ve skladech např. víc výbušnin, než je povoleno?

V každé smlouvě je napsáno, že pracovník VTÚ má právo za přítomnosti majitele zkontrolovat, zda je obložnost v normě, to znamená, že čím nebezpečnější materiál, tím ho mohlo být v každé budově méně. A podle skladových karet se ukázalo, že povolená obložnost nebyla překročena.

A jak to kontrolovali?

Jednou za čtvrt roku musel majitel prokazovat, jakou má obložnost. Pracovníci VTÚ samozřejmě neměli možnost tu munici vážit či měřit, ale namátkově kontrolovali, jestli souhlasí bedny se skladovými kartami.

Zrovna jedná dozorčí rada VTÚ, řešíte tam, kdo je vinen?

Řešíme hospodářské výsledky. O vybuchlém skladu jsme také mluvili, co a jak tam proběhlo. Viníky nehledáme, my za to rozhodně nemůžeme. My jsme odpovědní za stav budov, za stav plotů. Pokud někdo prokáže, že jsme něco zanedbali, tak to bude policie. My ale nemáme jedinou indicii, že bychom cokoli zanedbali.

Máme všechny revize – plotu, elektřiny –, kontroly báňského úřadu, podnik také odpověděl uspokojivě na všechny naše dotazy. Proto jsme v klidu, protože věříme, že na 99 procent nikdo nepřijde a neřekne, že sklad vybouchl naší nedbalostí.

V které době byly nalezeny ty díry?

V srpnu, ale byly ihned zalátány. Mohlo se stát, že divoká zvěř mohla v tom mezidobí nějakou díru udělat. To se na 13kilometrovém plotu, který není nejnovější, stát může. Ale jak jsem říkal, uvnitř jsou ploty kolem každého skladu a ty nebyly nikdy překonány.

Místní říkali, že tam chodili houbaři, ale já myslím, že šlo spíše o majitele pozemků, kteří tam chodili starat se o svůj les. Tam byl pohyb, to nebyl uzavřený vojenský prostor, kde neprošla ani myš, ale důležité bylo, že se nikdo nedostal ke skladu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám