Hlavní obsah

Senát odmítl stíhání Pešáka

Praha
Aktualizováno

Senát podle očekávání odmítl vydat svého člena Milana Pešáka (ODS) k trestnímu stíhání. Policie by ho chtěla stíhat kvůli tomu, že před čtyřmi lety jako zastupitel Prahy 11 hlasoval pro prodej pozemků na Chodově za údajně nevýhodnou cenu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor ODS Milan Pešák

Článek

Pešák uvedl, že byl připraven i na souhlas Senátu se žádostí policie, aby byl stíhán spolu s dalšími 39 zastupiteli Prahy 11. Pro své vydání hlasoval spolu s Jiřím Dienstbierem (ČSSD), Václavem Láskou (za SZ) a Liborem Michálkem (za Piráty), ostatních 55 přítomných senátorů ale vydání nepodpořilo. Svůj postoj zdůvodnil mimo jiné tím, že při obhajobě mandátu by mohl být napadán kvůli snaze vyhnout se stíhání.

Policie Pešáka a dalších 39 zastupitelů viní z toho, že hlasováním pro prodej pozemků v červnu 2010 úmyslně způsobili městské části škodu ve výši zhruba 18,7 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Politická motivace, tvrdí Pešák

"Chci zdůraznit, že jsme rozhodovali o výsledcích otevřeného výběrového řízení, v nichž ty pozemky byly nabízeny. Souhlasili jsme s prodejem za nejvyšší cenu, která v tomto výběrovém řízení byla dosažena," hájil se Pešák. Podotkl, že zastupitelé rozhodovali na základě materiálů připravených městskou částí, mezi něž patřil i znalecký posudek.

Na rozdíl od policie si senátor nedokázal vysvětlit, proč by měl hlasovat s úmyslem poškodit Prahu 11. Policie vyvozovala úmyslné jednání z toho, že Pešák měl s ohledem na svůj věk, vzdělání a zkušenosti vědět, že cena za pozemky je příliš nízká. Argumentovala také tím, že na nízkou cenu upozorňoval jeden ze zastupitelů.

Pešák se pozastavil nad tím, že případ vyšetřuje Útvar pro organizování organizovaného zločinu, nikoli běžná policie, a že žádost o jeho vydání byla do Senátu doručena tři dny před komunálními a senátními volbami. Trvá na tom, že jeho stíhání bylo motivováno politicky na základě podání opozičních zastupitelů. Připomněl také, že jeho stíhání už dokonce bylo na čas chybně zahájeno, protože si vyšetřující neuvědomili, že mezi stíhanými zastupiteli je senátor.

Může to potkat každého z nás, řekl Martínek

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nechtěl rozhodnutí Senátu komentovat. Podle mluvčího Pavla Hantáka se nevyjadřoval ani k jiným podobným případům z minulosti.

Proti Pešákově stíhání se v debatě vyslovili zástupci všech senátorských frakcí. "To při troše dobré vůle může potkat každého z nás," poznamenal někdejší ministr, hejtman a starosta Radko Martínek (ČSSD). I Láska přiznal, že snaha kriminalizovat hlasování v zastupitelstvech je špatným trendem.

Podobný případ řešil Senát loni v říjnu. Tehdy odmítl vydat ze svých řad bývalou primátorku Frýdku-Místku Evu Richtrovou (ČSSD). Policie ji chtěla stíhat za to, že spolu s radními před čtyřmi lety schválila údajně předražené zakázky na hloubení a čištění příkopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám