Hlavní obsah

Ústavní soud má všech 15 členů, Zeman jmenoval Uhlíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústavní soud má po delší době opět všech 15 členů. Jako poslední byl ve středu jmenován šedesátiletý advokát David Uhlíř. Jmenovací dekret převzal na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval ústavním soudcem dosavadního místopředsedu České advokátní komory Davida Uhlíře.

Článek

Zeman, který sám Uhlíře na funkci navrhl, ocenil, že se jedná o prvního advokáta mezi stávajícími ústavními soudci. „Domnívám se, že právě advokát by měl s větší intenzitou hájit onu zásadu: Nechť je slyšena i druhá strana,“ řekl prezident při jmenování.

Dosavadní místopředseda České advokátní komory ve funkci nahradil soudkyni Ivanu Janů. Její mandát skončil v polovině září.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jako ústavní soudce by Uhlíř chtěl přispět k důvěře v občanská práva, svobodu slova a pluralitní parlamentní demokracii.

Uhlíř minulý týden při volbě v Senátu řekl, že úkolem Ústavního soudu je ochrana práv občanských a politických. "Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno," poznamenal. Podle něj by Ústavní soud měl vyrovnávat vztahy i mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Uhlíř v advokacii působí od roku 1979 a má také zkušenosti jako insolvenční správce. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám