Hlavní obsah

Ostravská koalice je kvůli obviněnému náměstkovi v ohrožení

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Obvinění náměstka ostravského primátora pro dopravu Ivo Hařovského (ČSSD) v souvislosti se dvěma zakázkami na údržbu zeleně v Ostravě-Jihu vážně ohrožuje ostravskou koalici, která se mezi hnutím ANO, sociální demokracií a lidovci po volbách rodila velmi pomalu a těžce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostrava

Článek

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) ve středu novinářům sdělil, že klub zastupitelů za ANO se v úterý večer shodl na tom, že koaliční partner by měl změnit nominaci na primátorova náměstka.

Podle primátora by sám Hařovský měl přijmout osobní zodpovědnost a odstoupit. Pokud se klub zastupitelů za ČSSD nebude řídit doporučením hnutí ANO, je podle primátora Macury v ohrožení celá koalice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sociální demokraté ale za svým člověkem stojí a personální změny nechystají. „Vzali jsme informaci od obou koaličních partnerů na vědomí s tím, že ctíme presumpci neviny a právo každého se obhájit, a proto o výměně náměstka primátora neuvažujeme,“ tlumočil středeční usnesení klubu sociálnědemokratických zastupitelů jeho předseda a 1. náměstek primátora Lumír Palyza.

O tom, jak rozhodli sociální demokraté, ví už i primátor Macura. „U nás platí to, že na tu situaci musím reagovat svoláním našeho klubu zastupitelů, kde se poradíme co dál,“ řekl primátor ve středu večer a dodal, že počká na čtvrtek, kdy si chce s Palyzou o všem promluvit. „Až pak začnu podnikat další kroky.“

Kdy by se mohli členové klubu zastupitelů za ANO sejít, ale Macura momentálně nevěděl. „Upřímně řečeno, nevím, jaké mají naši lidi časové možnosti. Byli jsme původně dohodnuti, že se sejdeme v pondělí,“ nastínil s tím, že víc bude vědět ve čtvrtek.

Jestliže se vybere firma o několik desítek miliónů dražší proto, že nastoupí na odstranění vad o šest hodin později, pak něco není v pořádku
státní zástupce

Kromě Hařovského je v kauze kolem zakázek na zeleň v ostravském Jihu obviněno dalších 11 bývalých radních. Obviněni jsou také bývalí starostové Ostravy-Jihu Karel Sibinský a Otakar Veřovský.

Kritéria pro výběr zakázek byla podle státního zástupce Jana Sýkory, který případ dozoruje, nastavena tak, aby vyhrála konkrétní firma. Místo nejnižší ceny tak rozhodovala například lhůta, dokdy je správce zeleně schopen odstranit zjištěné nedostatky.

„Jestliže se vybírá mezi dvěma firmami a nakonec se vybere firma o několik desítek miliónů dražší proto, že nastoupí na odstranění vad o šest hodin později, pak něco není v pořádku,“ řekl státní zástupce.

Dodal, že předmětem obvinění jsou dvě zakázky z let 2007 až 2010. „Škoda je v prvním případě vyčíslena na necelých 60 miliónů korun, ve druhém případě to je asi dvacet miliónů,“ dodal Sýkora. Zakázky podle něj radní schválili i přesto, že je právní odbor radnice upozorňoval na nehospodárnost a na to, že přednost by měli dostat levnější uchazeči. Obvinění odmítají, že by se dopustili něčeho nekalého.

Grygarova nemocenská

ANO ČSSD zároveň doporučilo nahradit ve funkci také radního Libora Grygara.

„Ale to jen v tom případě, že se potvrdí podezření, že nedodržoval předepsanou nemocenskou. Je ve stavu dlouhodobě nemocných a vzniklo podezření, že by mohl zneužívat nemocenské dávky. To se ale musí prověřit,“ upozornil primátor.

Samotný Grygar jakékoli pochybení odmítá. Sdělil, že kvůli cukrovce má dlouhodobé zdravotní problémy. „Na všechny akce, kterých jsem se zúčastnil v době nemocenské, jsem měl vycházky. Ověřoval jsem si i u právníka, zda je toto možné,“ vysvětlil ČTK Grygar. Uvedl, že během nemocenské měl už třikrát kontrolu, a vždy bylo vše v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám