Hlavní obsah

Senát odmítl povinnost zdravotních pojišťoven zveřejňovat smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát odmítl lázeňskou novelou zavést povinnost pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Označil to za nepřipravený přílepek. Situaci lázní, jimž by tak počátkem roku chyběl nový indikační seznam lázeňské péče, ve středu doporučil řešit přechodnou úpravou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Horní komora parlamentu

Článek

Návrh musí znovu posoudit Sněmovna. Pokud by poslanci chtěli prosadit svou verzi, museli by ji přijmout do konce roku a vsadit na to, že ji včas podepíše i prezident.

Horní komora navrhla z novely vypustit pasáž poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, podle níž by pojišťovny byly povinny do měsíce od uzavření zveřejnit smlouvy s poskytovateli zdravotní péče.

Předseda senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík (ČSSD) uvedl, že jde o "přílepek ve dvou větách a třech slovech", který by měl napravovat poměry ve financování zdravotnictví. Poukázal na to, že pasáž neřeší například ochranu osobních údajů. Připomněl, že proti ustanovení se postavili lékařská i stomatologická komora či ambulantní specialisté.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přesvědčil jen šest senátorů, aby novelu schválili beze změn v zájmu lázní. S argumenty Žaloudíka proti Hovorkovu návrhu však souhlasil. Uvedl, že propracovanější návrh ministerstva k transparentnosti smluv nyní projednávají pracovní komise Legislativní rady vlády.

Návrh podle něj zavede i sankce, s nimiž Hovorkův návrh nepočítá. Se senátní verzí nakonec souhlasil. "Udělám všechno pro to, abychom ty dopady (na lázeňskou péči) minimalizovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám