Hlavní obsah

Politik ČSSD déle než rok nepřišel na jednání kraje, vzali mu odměny

Právo, Jan Švábek

Plzeňští krajští zastupitelé v pondělí odhlasovali snížení odměn svému kolegovi Václavu Koubíkovi (ČSSD). Od září 2013 se totiž nezúčastnil ani jednoho zastupitelstva. Bývalý krajský radní a exposlanec své absence omlouvá zdravotními problémy.

Foto: Plzeňský kraj

Zastupitel Václav Koubík

Článek

Podle hejtmanství 61letý politik řádně nevykonává funkci člena zastupitelstva. Alespoň tak z části zněl název bodu, ve kterém o snížení odměn pro Koubíka zastupitelé hlasovali. Z reakcí bylo patrné, že důvod absencí mnoho z nich nezná.

„Je nemocný? Může mně to někdo objasnit,“ požadoval například europoslanec Jiří Pospíšil (BEZPP). „Ať raději odstoupí a dělá to za něj někdo jiný,“ prohlásil zase starosta Domažlic Miroslav Mach (BEZPP).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hejtman Václav Šlajs (ČSSD) pak vysvětlil, že má Koubík zdravotní problémy a že se z účasti na zastupitelstvu omluvil. Zároveň ale dodal, že je nemorální, aby zastupitel na jednání nechodil, a přitom bral odměnu 5800 korun.

„Pokud někdo nechodí na zastupitelstva, za což pobírá odměnu, je to stejné jako u zaměstnance, jehož příjem je z důvodu nepřítomnosti krácen. Situaci jsme diskutovali s ministerstvem vnitra, které doporučilo upravit odměnu snížením na tisíc korun,“ řekl Šlajs s tím, že kdyby bylo po jeho, politikovi nedá nic.

Téměř šest tisíc korun Koubík pobíral od listopadu 2012 do letošního března. Po rezignaci na členství v komisi pro cestovní ruch se pak odměny automaticky snížily na 3620 korun.

Problémy se srdcem

Václav Koubík v telefonickém rozhovoru s redaktorem Práva potvrdil, že za absencemi jsou problémy se zdravím. „Naposledy jsem se zúčastnil jednání zastupitelstva v září loňského roku. Od té doby jsem byl vážně nemocen. Jsem po operaci srdce a měl jsem veliké komplikace. Za rok jsem podstoupil dvě operace aorty,“ řekl Právu Koubík.

Bývalý radní pro kulturu a cestovní ruch zdůraznil, že byl vždy řádně omluven a nepřítomnost odůvodnil. „Situaci jsem panu Šlajsovi vysvětlil před zastupitelstvem, na kterém byl volen do funkce. Lékaři potvrdili, že budu v neschopnosti delší dobu,“ popsal Koubík.

Volba nového hejtmana se konala letos v lednu, když Milan Chovanec z postu hejtmana zamířil do poslanecké lavice a bylo jasné, že bude jmenován ministrem vnitra.

Že by se vzdal mandátu, ale neuvažuje. „Lidé mě zvolili, nemám důvod se mandátu vzdávat,“ odpověděl. Nemocenskou ukončil letos v září, nyní ještě čeká na poslední operaci aorty, poté by měl na jednání začít chodit. Pondělního zastupitelstva se prý Koubík nezúčastnil kvůli naplánovanému předoperačnímu vyšetření.

Politik také přiznal, že ho záležitost zaskočila. „Překvapilo mě, že to se mnou nikdo neprojednával. Nikdo mně nezavolal, nikdo mě nepožádal, abych se k věci vyjádřil. Nemám žádný důvod se účasti na zastupitelstvu vyhýbat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám