„Některé firmy spojují vánoční večírky s vyhlašováním ročních výsledků a nejlepších zaměstnanců, případně předávají různé vtipné diplomy, které mohou pracovníci získat díky hlasům svých kolegů. Ve firmách, kde převládají obchodní pozice, bývá vyhlašování výsledků a plánů na další rok pravidlem,“ uvádí Adam Salamon z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A právě hodnocení, které se nemusí každému líbit, se může stát spouštěčem emocí a nechtěných projevů. Startérem jsou sklenice vypitého alkoholu. Firemní večírek se následně stane místem nekontrolovaných projevů, kritiky kolegů, firmy či nejvyššího vedení, které by jejich autor druhý den nejraději sprovodil ze světa.

Kamenem úrazu je rovněž skutečnost, že zneuznaný kritik poměrů ve velké firmě sdělí své největší výtky příjemné kolegyni, kterou díky velikosti firmy osobně nezná, jež však působí sympaticky. Z té se ale následující den vyklube osobní sekretářka nejvyššího šéfa.

Vedle malých osobních tragédií, které mohou nešťastníkovi zablokovat ve firmě další kariérní postup, se odehrávají i další vztahové konflikty.

Rozpadlá manželství

Zkušenosti potvrzují, že na firemních večírcích vznikají dlouhodobé mezilidské vztahy. Výsledkem jsou rozpadlá manželství, zakládání nových rodin, ale i narušení dosud dobrých vztahů uvnitř pracovních týmů.

Firemní večírky jsou podle psychologů a firemních koučů místem, kde řadě členů dosud stmelených a funkčních týmů tzv. padají šupiny z očí, dozvídají se z úst svých kolegů o sobě to, o čemž dosud neměli tušení?

Názor, že kolega je výborný parťák, často vezme za své, jen co se z něj vyklube zakomplexovaný závistivec chtivý vašeho pracovního místa.

Mají i kladné stránky

Večírky mají ale i kladné stránky. Ze suchopárného kolegy se najednou stane zábavný společník, který ztratil ostych. Řada kolegů zjistí, že mají se svými spolupracovníky shodné koníčky, názory, a to i na vedení týmu či firmy, a že není třeba se jich bát.

Zkušený vedoucí firemního či pracovního týmu zase získá snadno a v příjemném prostředí velmi cenné informace o charakterech svých podřízených a spolupracovníků.

Přesto platí, že je dobré „nezapomínat na to, že i po vánočním večírku budete s kolegy denně v kontaktu“, radí Adam Salamon z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.