Hlavní obsah

Převratný objev z Brna: domácí diagnostika rakoviny prostaty

Právo, Petr Kozelka

Rakovina patří mezi největší strašáky současné společnosti. Pro úspěšnou léčbu je velmi důležitá včasná diagnóza. U rakoviny prostaty, která je nejčastějším zhoubným typem nádorového onemocnění u mužů v Česku, je to klíčové, protože v raném stadiu se dá v naprosté většině úspěšně léčit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Muži však často preventivní prohlídky na urologii z nejrůznějších důvodů odkládají a pak už může být pozdě.

Brněnští vědci z Mendelovy univerzity nyní představili přelomovou a ve světě unikátní novinku – domácí test, který rakovinu prostaty dokáže odhalit. Funguje jednoduše, podobně jako běžný těhotenský test.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tým vědců z laboratoře metalomiky a nanotechnologií pod vedením profesora Reného Kizeka přes čtyři roky pracoval s aminokyselinou sarkosinem, která podle zjištění amerických vědců z roku 2009 funguje jako jeden z potenciálních ukazatelů onemocnění prostaty. Brněnští vědci při výzkumu spolupracují s urologickými odděleními fakultních nemocnic v pražském Motole a u sv. Anny v Brně.

„Analyzovali jsme vzorky více než pěti stovek pacientů a na základě toho jsme vyvinuli jednoduchý senzor pro domácí diagnostiku obsahu sarkosinu v moči. Senzor tedy bude podobný těhotenskému testu a lidé by si ho mohli koupit v lékárně nebo v obchodě za pár korun,“ vysvětlil Právu jeden z vědců Zbyněk Heger.

Onemocnění nebolí

„Doma papírek ponoří do nádobky s močí a pak se jim ukáže negativní nebo pozitivní výsledek. Je to vhodný nástroj pro muže, jejichž psychika velí, aby s problémem zůstávali doma a nešli k urologovi na nepříjemné vyšetření. Měl by to být impulz k tomu, aby se zvýšil záchyt karcinomů prostaty,“ dodal Heger.

Brněnští výzkumníci zjistili, že razantně zvýšená hladina sarkosinu se vyskytuje právě u pacientů s rakovinou prostaty. U ostatních urologických problémů, jako je třeba zbytnění prostaty, které postihuje většinu mužů nad padesát let, je jeho hladina takřka nezměřitelná.

Přitom právě zbytnění prostaty i rakovina mají stejné příznaky, jako jsou časté močení a pocit nevyprázdněného močového měchýře. Mnoho mužů proto tyto indicie ignoruje s tím, že to patří k věku, a k lékaři se dostanou až ve chvíli, kdy agresivní rakovina prostaty metastazuje do kostí.

Dává to možnost zachytit rakovinu v té nejranější fázi
René Kizek, vědec

„Rakovina prostaty nebolí a výrazněji se projeví až ve chvíli, kdy metastazuje. Navíc při vyšetření, které se provádí pohmatem per rectum, může lékař často špatně identifikovat, jestli jde o nádor, nebo zbytnělou prostatu, takže velké procento mužů musí zbytečně na biopsii. I tam se ale lékaři nemusí trefit zrovna do místa, kde nádor roste,“ upozornil Heger.

Idea brněnských vědců je taková, že muži v rizikovém věku by si mohli test pravidelně dělat doma, a jakmile by se objevil pozitivní nález sarkosinu, byl by to pro ně jasný pokyn, aby neprodleně vyhledali specializovaného lékaře.

„Dává to možnost zachytit rakovinu v té nejranější fázi. My jsme svou roli dotáhli až do konce, test je v podstatě nachystaný pro běžné použití, ale my těžko můžeme z naší laboratoře udělat továrnu na tyto testy. Nyní proto intenzivně hledáme partnera, který by náš nápad skutečně komerčně použil,“ řekl René Kizek.

Pracují na použití při prognóze léčby

Výzkumný tým se ale nespokojuje jen s tímto testem. Už nyní pracuje na dalším využití sarkosinu, neboť jako velice slibné se jeví i jeho použití při prognóze léčby rakoviny prostaty.

„Jde o muže, kterým byla prostata odstraněna, ale agresivní karcinom se může v těle udržet v okolní tkáni a rakovina u nich znovu propukne. U těchto pacientů podle dosavadního zjištění přetrvává vysoká hladina sarkosinu, takže lékaři by mohli pak hned nasadit odpovídající léčbu. Je to pokus o personalizovanou medicínu, kdy u konkrétního pacienta může lékař stanovit přísně individuální léčbu. Tady jsme ale jen na začátku,“ dodal Heger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám