Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet na rok 2015

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu definitivně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci ve třetím čtení odsouhlasili přesun celkem několika set miliónů, naopak odmítli přidat ministerstvu školství miliardu na sport. Rozpočet nyní směřuje k prezidentovi, ten již předeslal, že jej ve stávající podobě podepíše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Z přítomných 183 poslanců bylo 106 pro a 48 proti, ostatní se zdrželi. Pro návrh hlasovala celá vládní koalice, opozice byla proti kromě KSČM, která se zdržela.

Schodek rozpočtu na příští rok činí 100 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému deficitu o 12 miliard méně. Příjmy rozpočtu se mají proti letošnímu schválenému rozpočtu zvýšit z 1,099 na 1,119 biliónu Kč a výdaje z 1,211 na 1,219 biliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesun za 450 miliónů

Koalice v dílčích hlasováních podpořila přesuny peněz zhruba za 450 miliónů. Prošel tak návrh šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka na přesun 250 miliónů korun na nové sociální pracovníky v obcích i návrh lidovce Víta Kaňkovského na přesun 200 miliónů z dávek státní sociální podpory na investice v sociálních službách. Poslanci také přidali šest miliónů korun na řešení nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu nebo 1,7 miliónu korun Českému svazu bojovníků za svobodu.

Naopak smetli návrh na přesun miliardy na podporu sportu. Přidáno nedostane ani ministerstvo kultury, které mělo dostat 44,2 miliónu korun na podporu vybraných hudebních festivalů.

Většina poslanců odmítla i návrh, který odebíral prezidentu republiky 1,5 miliónu korun na zahraniční cesty a přesouval je na ministerstvu školství na protidrogovou politiku. Ministerstvo dopravy nedostane 355 miliónů navíc na poplatky na programy Evropské kosmické agentury a Technologická agentura nedostane 525 miliónů navíc na výzkum. Neprošel ani návrh místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové, která chtěla přidat 300 miliónů korun na filmové pobídky.

Kalousek tepal Babiše

Sněmovna jednala v třetím čtení o rozpočtu od středečního rána. Jedním z prvních řečníků byl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který jako obvykle tepal ministra financí Andreje Babiše.

Připomněl mu, že mu opozice při druhém čtení rozpočtu kladla několik otázek, na které Babiš podle Kalouska neodpověděl. „Při nejlepší vůli, a může to být naše chyba, jsme nenalezli jednu jedinou odpověď na otázky, které jsme zde kladli,“ řekl Kalousek.

Sněmovna by prý ale od Babiše měla ještě před hlasováním slyšet odpověď na jednu stěžejní otázku, a to, proč chce zhoršovat stav veřejných rozpočtů. „Vy jste řekl ve své závěrečné řeči, že se rozpočty zlepšují. Je to v přímé kontradikci s tím, co vy sám uvádíte k dokumentaci ke státnímu rozpočtu,“ prohlásil Kalousek.

„Proč je pro Českou republiku dobré stav veřejných rozpočtů zhoršovat? Co to přinese občanům České republiky?“ dodal.

Babiš opáčil, že rozpočet je dobrý. „Skutečně nechápu, kde kolegové chodí na ta čísla, která tady předkládají,” prohlásil. „Díky naší vládě narostla domácí poptávka, přinesli jsme důvěru, oživení spotřebitelů,” dodal.

Kritika z ODS i KSČM

Rozpočet kritizoval také šéf komunistů Vojtěch Filip, kterému vadí, že vláda nedělá zásadní kroky k tomu, aby se snížila míra korupce a nastavily se spravedlivé daňové zákony.

Předseda ODS Petr Fiala zase prohlásil, že v rozpočtu klesají peníze na investice, na vědu a výzkum, zatímco se zvyšují mandatorní výdaje, výdaje na provoz ministerstev a počet úředníků.

„Tato vláda rozdává peníze, které jí nepatří, neplánuje investovat, neplánuje spořit, neplánuje peníze zhodnotit, ale chce je projíst, rozdat, utratit,” prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám