Hlavní obsah

Babišovi prozradil detaily o Vrběticích náměstek Stropnického

Právo, dan, rak

Podrobnosti o tom, co se dělo v muničním skladu ve Vrběticích těsně před výbuchem, prozradil ministru financí Andreji Babišovi náměstek ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta telefonicky informoval vicepremiéra Babiše o situaci v areálu VTÚ ve Vrběticích. V rámci této konverzace také zmínil přítomnost majitele společnosti Imex Group v objektu den před výbuchem,“ řekl v úterý Právu mluvčí obrany Petr Medek.

Dodal, že tato informace pochází z knihy návštěv na vrátnici areálu VTÚ, do které se zapisují veškeré příjezdy a odjezdy osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svými výroky Babiš popudil firmu Imex, která chce na vicepremiéra podat trestní oznámení. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický. Třetí zleva Tomáš Kuchta

Právník majitele a výkonného ředitele Imex Group Petra Bernatíka mladšího Radek Ondruš řekl, že Babišovy informace jak o návštěvě Bernatíka ve skladu, tak i o vyšetřování výbuchu skladu v Bulharsku jsou součástí neveřejného policejního spisu.

Podle Ondruše to při příjezdu do areálu fungovalo tak, že se návštěvník pouze nahlásil na vrátnici, zapsal se do knihy a dostal klíčky. „Pan Bernatík tam byl několikrát, ale vždy v doprovodu zbrojíře nebo jiného zaměstnance. Do knihy se nezapsal, protože klíčky vyzvedávali jeho lidé. Den před výbuchem to udělal, protože přijel sám a zaměstnanci už byli na místě,“ vysvětlil Ondruš.

Návštěvní kniha je podle něj součástí spisu.

„Toto nemohl pan Babiš vědět, pokud by z něj neměl informace,“ dodal. Babiš také kritizoval, že stát neměl Imexu jako podezřelé firmě vydávat licenci na vývoz zbraní. Obrana, která vydává souhlasné stanovisko s vývozem zbraní či munice, ale prý nikdy neměla s Imexem problém.

„V případě zmíněné společnosti v minulosti nenastal důvod pro vydání nesouhlasného stanoviska k vývozu vojenského materiálu,“ řekl Právu Jiří Caletka z obrany.

Obrana: Kontrolovat sklady jsme nemohli

Licenci vydává ministerstvo obchodu a průmyslu, poté co vydají souhlas ministerstva zahraničí a obrany.

Caletka odmítl, že by ministerstvo mohlo jakkoli kontrolovat, co se v muničním skladu děje, neboť smlouvy byly uzavřeny mezi státním podnikem VTÚ a soukromým subjektem. „Státní podnik byl ve čtvrtletních periodách informován nájemci o skladbě uloženého materiálu v pronajatých skladech,“ uvedl mluvčí obrany.

Dodal, že pravomoc kontrolovat má u střeliva pouze policie a u výbušnin Český báňský úřad. Ten se brání, že tak může činit pouze u průmyslových výbušnin.

Opoziční strany v úterý požádaly o svolání mimořádné schůze Sněmovny k situaci po výbuchu skladu. Podpis připojilo 83 zákonodárců. Schůze se uskuteční v pátek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám