Hlavní obsah

Vláda má požádat Norsko o vysvětlení odebrání českých dětí

Česká vláda má požádat Norsko o vysvětlení případu odebrání českých sourozenců jejich matce Evě Michalákové, uvedla v pondělí Sněmovna. Neschválila ale výzvu, aby kabinet poskytl Michalákové diplomatickou ochranu, což by spor o děti povýšilo na mezinárodní úroveň. Poslanci nejsou ani pro to, aby vláda zvážila podání mezistátní stížnosti na Norsko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Norské království by mělo podle poslanců sdělit, proč bratři zůstávají v pěstounské péči, když původní důvod odpadl.

Norská sociální služba odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání, policie vyšetřování zastavila a obvinění nepodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sněmovna by chtěla taky vědět, zda norské úřady uvažují o možnosti svěřit děti do péče jejich českých příbuzných, případně jiných českých pěstounů, a proč sourozenci zůstávají v různých pěstounských rodinách.

Vláda má vyvinout maximální úsilí

V případě, že Norsko nedá přijatelné a podložené odpovědi, česká vláda by měla podle Sněmovny "vyvinout maximální úsilí" k dosažení návratu dětí do Česka. Poslanci navíc doporučili prezidentovi Miloši Zemanovi a kabinetu, aby podnítili uzavření smlouvy s Norskem o ochraně dětí.

Michaláková se nyní chystá podat žalobu proti norské sociální službě a požádat o svěření dětí do své péče. Iniciátorka sněmovního projednání případu Jitka Chalánková (TOP 09 a Starostové) uvedla, že šance na úspěch je malá a že rodiče mohou žalobu opakovat každoročně až do 18 let věku dětí. Jedinou cestou je podle ní stupňovaný diplomatický tlak vůči Norsku. "Česká vláda musí přestat strkat hlavu do písku," řekla Chalánková.

Marksová: Není pravda, že vláda kauzu ignoruje

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se ohradila proti názorům, že kabinet kauzu ignoruje, argumentovala "celým seznamem úkonů".

Nová žádost o vrácení dětí do péče je podle ní nutný úkon, protože případ se odehrává podle norských zákonů. "My v tuto chvíli nemáme v ruce žádné právní nástroje, jak kauzu v Norsku ovlivnit," uvedla taky ministryně. Rovněž podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) jsou možnosti obecně omezené.

"Nepředvádějme papírovou válku, snažme se dělat něco hmatatelného," nabádala poslankyně ODS Jana Černochové. Podle jejího stranického kolegy Petra Bendla jde o "nekonečné právní perpetum mobile". Jeho návrh na poskytnutí diplomatické ochrany ale poslanci nepřijali, stejně jako jeden z bodů návrhu Chalánkové o podání mezistátní stížnosti na Norsko.

Matka nyní může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Soud její stížnost nepřijal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám