Hlavní obsah

Policie obvinila dva muže z kupčení s volebními hlasy v Bílině

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Další dvě obvinění padla v Ústeckém kraji za kupčení s hlasy během říjnových komunálních voleb. Policisté trestně stíhají 24letého a 28letého muže, kteří měli v Bílině na Teplicku několika osobám nabídnout peníze za volbu konkrétní politické strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oba muži čelí obvinění ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda. V případě odsouzení jim za to hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců až do tří let,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Na kupčení s hlasy v Bílině poukazovaly už během voleb některé politické subjekty i protikorupční organizace. Především sociálně slabí voliči podle nich dostávali předem vyplněné volební lístky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Najali figuranty

Iniciativa Naši politici využila na zdokumentování manipulace voleb v Bílině místní lidi. Najala figuranty, kteří si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka.

U ústeckého krajského soudu se sešly tři stížnosti týkající se voleb v Bílině. Soud jim dal za pravdu a výsledek hlasování prohlásil za neplatný.

Policisté podle Bartošové aktuálně šetří údajné ovlivňování výsledků voleb v osmi dalších městech a obcích kraje. Jde o Rumburk, Šluknov, Chomutov, Kadaň, Bílinu, Litvínov, Malé Březno na Mostecku a Ústí nad Labem.

„Ve všech přijatých podnětech stále vyslýcháme osoby, shromažďujeme důkazy a vyhodnocujeme získaný materiál,“ upřesnila mluvčí a připomněla, že kvůli ovlivňování výsledků voleb je v kraji trestně stíháno již šest osob.

Litoměřický soud už za kupčení s hlasy potrestal padesátiletého muže trestem odnětí svobody na devět měsíců s podmínečným odkladem na 18 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám