Hlavní obsah

Přišli o peníze i domy, ale daně zaplatit musí

– Praha
Právo, Jindřich Ginter

Desítky lidí, které před dvěma lety podle policie okradl advokát Miloš Vlasák o peníze z prodejů jejich bytů a domů, musejí státu bez pardonu zaplatit až statisícové daně z převodu nemovitostí, tak jako by je normálně prodali. Pokud už tuto daň uhradili, vrácení se nedočkají. Vyplývá to z odpovědi ministerstva financí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Například Evě Novotné z Prahy-Modřan po zpronevěře peněz z jejich domu zemřel manžel. Berňák jí spočítal daň bezmála na čtvrt miliónu korun. Nezaplatila. Nemá z čeho.

Finanční úřad jí povolil posečkání do roku 2015, ale co bude dál, neví. Nejspíš daňová exekuce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvu je to líto

Poškození proto požádali, jak Právo už informovalo, ministra financí Andreje Babiše (ANO) o odpuštění daňové povinnosti, protože celkově 70 miliónů korun jim z advokátní úschovy zpronevěřil už bývalý advokát Vlasák. Policie dodnes peníze nenašla, vyšetřování neuzavřela, a Vlasák si po necelé roční vazbě žije v Česku na svobodě.

Podle vedoucího příslušného oddělení ministerstva financí Josefa Federsela může ministr financí odpustit daň pouze ve výjimečných případech, kde jsou

nesrovnalosti při uplatňování daňových zákonů, nebo za situace živelních pohrom. S obří zpronevěrou a neschopností ji vyšetřit se nepočítá, byť dopady na lidi jsou srovnatelné s povodní.

„Bohužel vaší žádosti nelze vyhovět. Litujeme, že vám nemůžeme poskytnout příznivější odpověď, ale ministerstvo a ani ministr osobně nemohou rozhodovat nad zákonem stanovený rámec,“ uzavřel Federsel v dopise poškozeným, jejž má Právo k dispozici.

Z účtů vystavených dle zákona finančními úřady ale za této situace běhá mráz po zádech. Lidé často přišli o všechno, rozvrátilo jim to život.

Realitka si asi provize nechá

Například Martinovi a Daně Krudencovým z Říčan vyměřili sto pět tisíc korun. Finanční úřad jim lhůtu prodloužil do března 2015. Manželé Marie a Pavel Štumpfovi z Brandýsa nad Labem už raději vyměřenou daň ve výši 261 tisíc uhradili.

Panu Královi z Prahy 5 berňák vyměřil 131 tisíc, požádal o splátkový kalendář, a tak k tomu ještě připlatil úrok 7 600 korun.

A to není všechno. Realitní kancelář Century 21, pod niž spadá RK Reality 21, u jejíchž klientů ke zpronevěře došlo, si dokonce nejspíš ponechá provize.

„Century 21 trvá na tom, že jí za zprostředkování krádeže našich nemovitostí náleží odměna. Vedení Century 21 sice od jara slibovalo, že tyto odměny nám vrátí, ale nestalo se nic. Všichni nám vlastně tvrdí, že vše proběhlo standardně, jen bohužel to má vadu na kráse, pořád někde lítá 70 miliónů,“ napsal Právu Jan Maršálek, jeden z okradených a jejich mluvčí.

Komunikaci s realitkou má perfektně doloženou. Z ní jasně vyplývá, že realitka hraje jen o čas, vracet provize nebude, natož aby uvažovala o nějakém odškodnění. Logicky.

Jedná se totiž o franšízu. Žádnému podnikateli, který je na jejím vrcholu, se nechce platit za škraloup, který se stal jen v jedné buňce celé franšízy, totiž Reality 21.

Její jednatel Petr Kouba byl již policií očištěn, od Vlasáka dal ruce pryč a sám vystupuje v roli poškozeného. Přitom klienti najisto dokládají, že právě jeho realitka Reality 21 jim Vlasáka vehementně doporučovala. Ostatně okradení byli právě jen klienti Reality 21, jiní zákazníci Vlasáka o peníze nepřišli.

Reklama

Výběr článků

Načítám