Hlavní obsah

Policie stíhá bývalé radní Ostravy-Jihu, mezi obviněnými i náměstek primátora

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Dvanáct bývalých radních městského obvodu Ostrava-Jih obvinila policie z několika trestných činů v souvislosti se dvěma zakázkami na údržbu zeleně z let 2007 až 2010. Mezi obviněnými jsou dva bývalí starostové obvodu Otakar Veřovský a Karel Sibinský a také současný náměstek ostravského primátora Ivo Hařovský (všichni ČSSD).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostrava (ilustrační foto)

Článek

Obvinění bylo sděleno všem členům jedenáctičlenné rady, a protože první zakázka se vyhlašovala ještě v době, kdy byl starostou Otakar Veřovský, který se funkce vzdal po zvolení senátorem a nahradil ho Karel Sibinský, obviněných je nakonec dvanáct – sedm z ČSSD a pět z ODS.

„Obviněny byly všechny osoby, které se podílely na rozhodování o tom, kdo bude výhercem zakázek. Jde o členy rady, která nastavovala kritéria, podle kterých budou vítězné subjekty vybrány, podle kterých se bude řídit výběrová komise, a pak schválila usnesení o přidělení zakázky,“ řekl státní zástupce Jan Sýkora, který dozoruje nad vyšetřováním. Kritéria pro výběr byla podle něj nastavena tak, aby vyhrála konkrétní firma.

Podivné podmínky výběru vítěze

Místo nejnižší ceny tak rozhodovala například lhůta, dokdy je správce zeleně schopen odstranit zjištěné nedostatky. „Jestliže se vybírá mezi dvěma firmami a nakonec se vybere firma o několik desítek miliónů dražší proto, že nastoupí na odstranění vad o šest hodin dříve, pak něco není v pořádku,“ doplnil státní zástupce.

Dodal, že předmětem obvinění jsou dvě zakázky z let 2007 až 2010. „Škoda je v prvním případě vyčíslena na necelých 60 miliónů korun, ve druhém případě to je asi dvacet miliónů,“ dodal. Zakázky podle něj radní schválili i přesto, že je právní odbor radnice na nehospodárnost a na to, že přednost by měli dostat levnější uchazeči, upozorňoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám