Hlavní obsah

Smog trápí Moravskoslezský kraj, meteorologové vyhlásili signál regulace

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Signál regulace pro Novojičínsko a Opavsko vyhlásil v sobotu odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Firmy při něm musí dodržovat ekologická opatření, mezi které patří i omezení výroby.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu.

Článek

Špatné rozptylové podmínky trápí sever Moravy a Slezsko už několik dní. „Alespoň na polovině stanic překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (prachu - pozn. red.) regulační prahovou hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový ve třech po sobě následujících dnech,“ zdůvodnil vyhlášení signálu regulace meteorolog Tomáš Ostrožlík.

Situace se zřejmě brzy nezlepší

Na některých místech v kraji dnes v poledne měřící stanice zaznamenaly maximální hodnoty pro prach překročené o 193 mikrogramů na metr krychlový. Odpoledne se čtyřiadvacetihodinové koncentrace v kraji pohybovaly od 122 do 243 mikrogramů prachu na metr krychlový, přičemž povolený limit je pouze 50 mikrogramů. A meteorologové nepředpokládají, že by se situace v nejbližších hodinách zlepšily. Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se mají i nadále pohybovat nad limitem, a to až trojnásobně.

Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem proto Ostrožlík doporučil omezit pobyt pod širým nebem. „Dospělým osobám bez zdravotních potíží doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ sdělil a zároveň vyzval řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích prachových částic i oxidu dusičitého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám