Hlavní obsah

Soudci kývli na více peněz na kontrolu exekutorů

Právo, jt

Soudcovská unie jednoznačně podpořila žádost šéfa sněmovního ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) o přesun třiceti pěti miliónů korun ze státního rozpočtu na platy nových vyšších soudních úředníků. Podle poslance by jich mělo být šestaosmdesát a na jednotlivých okresních soudech by měli vykonávat dozor nad exekutory.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

„Soudy tu pravomoc mají, ale má-li být vykonávána, jsou noví vyšší úředníci potřeba,“ řekl k tomu Právu viceprezident unie Tomáš Novosad. Na podpoře Tejcova návrhu se podle něj shodla ve čtvrtek republiková rada unie.

Tejc ve svém návrhu počítá s tím, že vyšší soudní úředník by měl přibýt na každém okresním soudu tak, aby mohla být kontrola exekutorů vykonávána v rámci regionů.

„Na ministerstvu spravedlnosti by bylo, jak úředníky do jednotlivých okresů rozdělí, v problémových oblastech by jich mohlo být více,“ poznamenal k tomu Tejc.

Nový krajský soud se stavět nebude

Potřebné peníze by se podle něj měly v rámci státní kasy vzít z původně plánované investiční položky na výstavbu nového Krajského soudu v Ústí nad Labem, který se ovšem v příštím roce stavět nebude. O jednotlivých poslaneckých pozměňovacích návrzích na přesuny peněz v rámci státního rozpočtu by se mělo hlasovat ve středu.

Už dříve jeho návrh podpořil jím vedený ústavně-právní výbor, ten rozpočtový ho ale naopak ke schválení nedoporučil. Tejc podle svých slov i přesto předpokládá, že přesun peněz pro nové pracovníky soudů nakonec projde.

Reklama

Výběr článků

Načítám