Hlavní obsah

Rozdělujete lidi, přestaňte s tím, vyzvali senátoři Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři z klubů KDU-ČSL a Starostů vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby se přestal vzdalovat občanům a rozdělovat společnost. Měl by podle nich rovněž respektovat tradici úřadu českého prezidenta. Uvedli to v otevřeném dopise.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Senátoři vytkli prezidentovi jeho chování vůči Rusku a Číně i "formu komunikace, kterou v poslední době volí" a kterou podle nich většina občanů odmítá. "Vzdalujete se jim svým jazykem, myšlením, i svými činy," napsali Zemanovi předsedové obou senátorských frakcí Petr Šilar a Jan Horník.

Už při středečním zasedání horní komory chtěli oba pozvat Zemana na schůzi horní komory v příštím týdnu, aby jim své konání objasnil. Při hlasování jim k tomu ale několik hlasů scházelo. Další pokus učiní příští týden.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oslabujete vztahy se spojenci, vyčítají senátoři

"Odmítáte vnímat agresivní a diktátorské chování Ruska k Ukrajině, ale i k dalším jeho sousedům do takové míry, že oslabujete a ohrožujete naše životně důležité vztahy s našimi spojenci v EU a USA. Vaše přehlížení porušování mezinárodních smluv a závazků ze strany Ruska je nepochopitelné. Vaše oficiální projevy vůči Rusku a Číně nás jako demokratický stát dehonestují a dělají z naší země nedůvěryhodného partnera v EU a NATO. Jsme přesvědčeni, že tento výsledek Vaší práce naprostá většina našich občanů nechápe, nechce a ani si ho nezaslouží," uvedli senátoři v dopise.

Zeman se podle nich dopouští "znehodnocování absolutního významu lidských práv ve jménu údajných ekonomických zájmů českých firem, potažmo české společnosti. Pokládají to za potlačování a znevěrohodňování ústavy. Zemana vyzvali také k tomu, aby jako český prezident pronášel v zahraničí své projevy v mateřštině a Českou republiku a důstojně reprezentoval. Zeman se svými hostiteli mluvil rusky například při nedávné návštěvě Tádžikistánu a Kazachstánu.

Dopis navázal na podzimní protesty proti Zemanovu zpochybňování přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině, sankcí EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu či vstřícný postoj k čínskému režimu. Asi nejhlasitější kritiku na sebe Zeman přivolal svými vulgárními výroky ve vysílání Českého rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám