Hlavní obsah

Hradní stráž si připomněla 96. výročí vzniku, Zeman by v ní zaměstnal veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Pražském hradě se v pátek uskutečnila oslava 96. výročí založení Hradní stráže. Slavnostního nástupu se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který nadnesl, že by v jednotce mohli, na důkaz úcty k jejich práci, působit veteráni ze zahraničních misí.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní nástup Hradní stráže k 96. výročí jejího vzniku.

Článek

Prezident Zeman mimo jiné vyzdvihl pomoc členů Hradní stráže při loňských povodních. Řekl také, že chce věřit, že v řadách jednotky budou nalézat místo veteráni z Afghánistánu. To by považoval za výraz úcty k nim. Nyní u Hradní stráže slouží asi 30 vojáků, kteří mají za sebou nasazení v misích na Balkáně, v Iráku a v Afghánistánu.

Nástup měl symbolicky připomenout historii Hradní stráže. Kromě vojáků v současných uniformách proto byly na prvním hradním nádvoří k vidění legionářské stejnokroje, které odkazovaly k počátkům strážní jednotky. V legionářských uniformách byla oblečena i trojice jezdců na koních z kladrubského hřebčína, kteří na nádvoří přivezli historickou standartu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostního nástupu Hradní stráže k 96. výročí jejího vzniku se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Hradní stráž byla založena na začátku prosince 1918, tedy několik týdnů po vyhlášení samostatného státu. V prvních dnech samostatné republiky ostrahu Hradu zajišťovali členové Sokola.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní nástup Hradní stráže k 96. výročí jejího vzniku.

Hradní stráž tvoří 610 vojáků a 43 občanských zaměstnanců. Podílí se na čestném hlídání vchodů do Hradu i na ostraze zahrad a nádvoří nebo zámku v Lánech. Čestná jednotka také doprovází slavnostní akty, které se na Pražském hradě konají. Jednotka je podřízena Vojenské kanceláři prezidenta a velí jí Radim Studený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám