Hlavní obsah

T-Mobile skončil s kontroverzní reklamou. Byla neetická, rozhodla komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pobočka mobilního operátora T-Mobile se rozhodla po stížnosti polského velvyslanectví pozastavit jeden ze svých reklamních spotů, který líčí polsky mluvícího muže jako překupníka nabízejícího nekvalitní mobil. Podle arbitrážní komise Rady pro reklamu byl spot neetický. Firma tvrdí, že šlo o nadsázku, která neměla nikoho znevažovat.

Polsko si stěžuje na českou reklamu na telefony, prý Poláky uráží

 
Článek

„Mrzí nás, že se naše reklama, která dlouhodobě sází na nadsázku a specifický humor, mohla někoho dotknout. Přestože jsme přesvědčeni, že reklama je z etického i zákonného hlediska v pořádku, rozhodli jsme se ji pozastavit, a to ještě před setkáním s paní velvyslankyní,“ uvedl šéf T-Mobile v ČR Milan Vašina, který polské diplomatce nabídl osobní setkání a vysvětlení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spot se dočkal kritiky v polských médiích a rozhněval polskou velvyslankyni v Praze. [celá zpráva]

„Reklamní spot bude stažen z televizního vysílání a odstraněn z on-line komunikačních kanálů T-Mobile v nejbližším možném termínu,” řekla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Rada rozhodla jednoznačně

Reklamní spot se neplánovaně dostal také na program čtvrtečního pravidelného zasedání arbitrážní komise Rady pro reklamu.

„Reklama T-Mobilu byla prohlášena za neetickou,” řekl po skončení zasedání výkonný ředitel rady Ladislav Šťastný. Arbitrážní komise se řídila kodexem reklamy a vycházela ze stanovisek v podobných kauzách v minulosti, které se týkaly jiných národností.

„Samotné rozhodnutí bylo poměrně jednoznačné,” dodal Štastný. Komise se podle něho reklamou zabývala ze své iniciativy vzhledem k aktuálnosti kauzy, tedy nikoli na základě stížnosti.

V reklamě s názvem "V naší třídě je nejlíp: Třída na běžkách" vystupuje herec Ivan Trojan v roli učitele, který se svou třídou zavítá do zasněženého lesa na české hranici.

Když se mu rozbije mobil, za smrček maskovaný polsky mluvící muž s knírem mu začne nabízet hromadu pochybně vyhlížejících věcí, až mu nakonec vymění mobil za jiný. Ten se ve vteřině rozbije, nicméně mluvící stromek už je pryč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám