Hlavní obsah

Na Úřadu vlády po 22 letech vznikly odbory

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaadvacet let a patnáct pokusů proběhlo, než zaměstnanci na Úřadu vlády založili odbory. To se jim podařilo až nyní. V buňce vzniklé 11. listopadu je zatím 15 členů. Na úřadu je zhruba pět stovek zaměstnanců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády ČR

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu Právu řekl, že je důležité, aby vedení Strakovky mělo partnera a zpětnou vazbu z řad zaměstnanců. Podle něj se napravuje dlouhodobý deficit v sociálním dialogu.

„Na Úřadu vlády se zřejmě dlouho báli založit odborovou organizaci. Jsem rád, že se situace po nástupu nové vlády změnila. Když jsem před lety přišel na finance, vstoupil jsem tam do odborů, abych je viditelně podpořil,“ uvedl premiér.

Atmosféra na Úřadu vlády se podle kuloárních informací dala krájet zejména během Nečasovy vlády. Právu několik zaměstnanců potvrdilo, že napjaté vztahy vládly zejména, když kabinet premiéra vedla Jana Nagyová (dnes Nečasová).

„Není to úplně malá firmička“

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly situace na pracovišti obecně nemusí být jediným důvodem vzniku odborové organizace.

„Úřad vlády není úplně malou firmičkou a zaměstnanci chtějí řešit otázku svých práv. Vím, jak to tam tak bylo už několik let a že práva zaměstnanců tam jsou za určitých okolností poměrně nepříjemně řešena. Ti lidé pracují mnohdy po sobotách, nedělích, po nocích a mají plné právo, aby byl respektován elementární vztah zaměstnance a zaměstnavatele,“ řekl Právu.

Podle Středuly mohou odbory založit tři dospělé osoby způsobilé k právním úkonům a nikdo nesmí vzniku organizace bránit.

„Zaměstnavatel nemá právo se k tomu vyjadřovat. Jakmile organizace vznikne, přebírá působnost v pracovněprávních záležitostech za všechny zaměstnance a zaměstnavatel s nimi musí vyjednávat,“ dodal ve středu šéf ČMKOS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám