Hlavní obsah

Řidiči musejí počítat s ledovkou i sněhem, některé silnice jsou uzavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I ve středu musejí řidiči na mnoha místech České republiky počítat s omezeními na silnicích kvůli ledovce a někde také sněhu. Asi nejvážnější je situace na Vysočině, kde je uzavřeno několik úseků. Problémy lze očekávat i na Prostějovsku, na jihu Čech nebo v Královéhradeckém kraji.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Námraza a ledovka komplikují dopravu na Vysočině i ve středu ráno. Kvůli spadlým stromům je stále uzavřeno několik úseků vedlejších silnic. Stromy v kolejích zastavily také provoz na některých železničních tratích. [celá zpráva]

Hasiči vyjeli během noci k více než stovce událostí spojených s počasím. Hlavním problémem jsou podle silničářů stále spadlé stromy blokující silnice, náledí se v kraji vyskytuje jen lokálně. Informoval o tom Jakub Pavlas z dispečinku krajských silničářů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stromy spadlé kvůli silné námraze stále blokují provoz na silnicích mezi Ostrovem nad Oslavou a Bohdalcem, ze Smrčné do Větrného Jeníkova a z Velké Bíteše do Jinošova.

Kvůli spadlým drátům elektrického vedení je neprůjezdná silnice z Bítovánek na Římov. Spadlé stromy uzavřely také silnice z Opatova do Heraltic, z Mohelna do Kramolína a z Bítovánek do Cidliny. Provoz se už podařilo obnovit na silnici z Kněžic do Zašovic.

V Královéhradeckém kraji silničáři varují motoristy před možností výskytu lokálních námraz na Rychnovsku, na silnicích Orlických hor leží ujetá vrstva rozbředlého sněhu. V ostatních regionech Královéhradeckého kraje je povrch silnic mokrý, všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Výstraha platí do večera 

Ve středu v osm hodin ráno byl odvolán kalamitní stav, který silničáři vyhlásili v pondělí kvůli ledovce na Přerovsku a Prostějovsku. „Na Přerovsku jsou sjízdné všechny komunikace. Na Prostějovsku zůstávají zatím kvůli popadaným stromům uzavřené tři úseky silnic, a to Drahany–Niva, Žárovice–Drahany a Myslejovice–Otaslavice,“ řekla Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Silnice druhých a třetích tříd na výše položených místech jižní Moravy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy i dopravní tepny v Brně jsou bez potíží průjezdné. Situace se tak po zhruba dvou dnech, co se region potýkal s ledovkou, mírně zlepšila. Dvě vedlejší silnice v regionu jsou kvůli hrozícím pádům stromů uzavřeny. Týká se to komunikace Střelice–Tetčice na Brněnsku a pak místní komunikace v Kravsku na Znojemsku.

Na jihu Čech musejí řidiči počítat se zdržením zejména při průjezdu Prachatickem. Také na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku jsou ve vyšších polohách komunikace špatně sjízdné, padají větve a stromy, řidiči podle správy a údržby silnic musejí počítat se zdržením. Hasiči stromy průběžně odstraňují. Ve vyšších polohách Šumavy leží zbytky rozbředlého sněhu. Výstraha před ledovkou platí do středečních 18.00.

Pozor si musí dát i řidiči na Plzeňsku. Na silnici mezi Ostrovem u Stříbra a Kostelcem na Tachovsku se pod tíhou námrazy zlomil strom a spadl na jedoucí auto, posádku naštěstí nezranil.

„Jednalo se o dodávku s vlekem, kterou řídil 24letý muž. Společně s ním ve vozidle cestoval 56letý spolujezdec. Strom spadl na přední část vozidla. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Škoda je 40 tisíc korun,“ uvedla Dagmar Jiroušková z tachovského ředitelství policie.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Lokálně se také může objevit náledí nebo námraza, informují krajští silničáři. V Pardubicích začala naplno jezdit městská doprava, provoz vlaků na hlavním železničním koridoru je kvůli ledu na trakčním vedení omezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám