Hlavní obsah

Řada vlaků nepojede ani ráno, pražské metro ale bude jezdit déle

Aktualizováno

Řada vlaků nepojede kvůli ledovce ještě v úterý večer a ve středu ráno. Kvůli počasí zruší České dráhy mezistátní spoje na Slovensko. Řekla to mluvčí dopravce Radka Pistoriusová s tím, že kvůli přetrvávajícímu počasí nebude možné spoje garantovat. Naopak pražské metro bude jezdit až do půl druhé ráno.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Cestující z vlaku EX 144 Landek z Košic do Prahy, který od pondělního večera zůstal stát na nádraží v Drahotuších na Přerovsku kvůli ledu na trolejích, čekali ještě 2. prosince dopoledne na odjezd.

Článek

Nejhorší situace je v okolí Prahy a Olomouce. V okolí Brna komplikují dopravu především popadané stromy, uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

"Obracíme se na cestující, aby zvážili nutnost cesty a odložili ji o 24 hodin," uvedla Pistoriusová s tím, že rovněž doporučuje cestujícím zvolit jiný dopravní prostředek. Omezení se podle Českých drah mohou týkat regionální, dálkové i mezinárodní dopravy.  Majitelům jízdenek ČD vrátí jejich plnou cenu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé čekají na nádraží. Některých vlaků se kvůli počasí vůbec nedočkajíVideo: Novinky

„Pokud mají platné jízdenky a my již avizujeme, že vlak nepojede, tak se jízdné vrací v plné výši. Doporučujeme jít na pokladny nebo použít formulář na našich webových stránkách,” řekla Novinkám Pistoriusová. Zda a jak je možné jízdenky vyměnit třeba na jiné datum, ale neupřesnila.

„Pravděpodobně bude cestující muset tu původní vrátit a koupit novou, ale vzhledem k tomu, že jde o mimořádnou událost, tak se to možná bude ještě řešit jinak,” dodala.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Cestující z vlaku EX 144 Landek z Košic do Prahy, který od pondělí zůstal stát na nádraží v Drahotuších na Přerovsku kvůli ledu na trolejích.

Aktuální informace o omezení provozu lidé najdou na webu www.cd.cz/omezeniprovozu nebo mohu zavolat na telefonní číslo 840 112 113.

Problémy i směrem do Rakouska

V mezinárodní dopravě už dopravce v noci z úterý na 3. prosince zastavil veškerou mezistátní dopravu na Slovensko. Dotkne se to večerních i nočních spojů, nepojedou rovněž autovlaky.

Komplikace v mezinárodní dopravě se týká dále trasy do Rakouska přes Břeclav. Podle SŽDC na rakouské straně vypnuli správci železnice proud, ve směru na Vídeň tak nebudou moci jezdit soupravy tažené elektrickými lokomotivami. Situaci navíc komplikuje to, že v nejvíce postižených oblastech opět začíná pršet, doplnil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Zlepšující se situace je naopak podle SŽDC na Plzeňsku, Ústecku a Ostravsku. Uvedené kraje ale nepatřily mezi ty nejvíce postižené.

Ledovka komplikuje dopravu už od pondělí. Zřejmě nejdramatičtější situace byla a je na železnici, kde se od pondělního večera dotkla více než 100 tisíc cestujících. [celá zpráva]

Dráhy řadu osobních vlaků odřekly, desítky měly zpoždění. Velká část vlaků nevyjela ani v úterý ráno a velmi omezený provoz je i na hlavním koridoru mezi Prahou a Moravou, kde v úterý pojede jen několik spojů tažených dieselovou lokomotivou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám