Hlavní obsah

Jedináčci jsou zdravější než děti se sourozenci

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Ročně onemocní devadesát procent dětí v Česku. Ty, které mají sourozence, přitom musí lékaře navštívit až 1,5krát častěji než jedináčci. Připadá na ně i větší riziko úrazů. Zatímco jedináčků se zraní 42 % a hospitalizováno jich je osmatřicet procent, děti se sourozenci měly vážnější úraz v 58 % případů a v nemocnici zůstalo šedesát tři procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tyto údaje vzešly z průzkumu společnosti STEM/MARK, která je získala v březnu letošního roku z kvantitativního výzkumu na vzorku 1400 respondentů. Odpovídali rodiče, kteří mají alespoň jedno dítě.

V posledním roce zůstalo zdravých 11 procent jedináčků. Dětí z vícečlenných rodin jen čtyři procenta. Pokud jedináček onemocní, je to nejčastěji jednou za rok, jeho kamarádi se sourozenci ulehnou do postele třikrát ročně.

Nachlazení není onemocnění

„Je-li v rodině více dětí, onemocnění si předávají. To platí především pro malé děti, které si nosí nemoci ze školky,“ řekla Zuzana Vančíková, primářka dětského oddělení Nemocnice Hořovice, a dodala: „S rostoucím věkem se ale ve skutečnosti situace obrací a děti z vícečetných rodin jsou ve školním věku nemocné již méně než jedináčci. Je to jednak dáno tím, že se s většinou běžných infekcí setkaly již dříve, a také tím, že rodiče už nepovažují každé nachlazení za onemocnění.“

Polovina českých dětí se už někdy zranila. Polovina dětí také skončila pro nemoc nebo zranění v nemocnici. I v tomto pohledu průzkum odhalil rozdíly mezi jedináčky a dětmi se sourozenci. Zhruba 40 procent jedináčků bylo zraněných a hospitalizovaných, zatímco děti se sourozenci se s lékaři potkávají mnohem častěji. Úraz utrpí více než polovina z nich a do nemocnice jich musí dokonce více než 60 procent.

V nemocnici v průměru týden

Podle zjištění průzkumu děti s méně závažnými úrazy v nemocnici nejčastěji zůstávají méně než týden, asi třetinu si lékaři ponechají v péči celý týden.

„Jako nejrizikovější věk z pohledu úrazů rodiče uvádějí druhý až pátý rok,“ upřesnila Helena Lazosová, ředitelka marketingu ING Životní pojišťovny, která si nechala výzkum zhotovit.

„Podle statistik jsou však nejvíce ohroženy děti až ve dvanáctém a třináctém roce věku, kdy se začínají věnovat různým samostatným aktivitám a rodiče nad dětmi již nemají takový dohled. Nebezpečí úrazu častěji vnímají rodiče s více dětmi. Mají zkušenost a vědí, jaká rizika na děti číhají,“ vysvětlila lékařka Vančíková.

Třetina rodičů se podle výzkumu také domnívá, že nemoc či úraz dětí sami nemohou ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám