Hlavní obsah

Lidovci a ANO chtějí poslanecké platy na rok zmrazit

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Nová varianta se objevila v debatě o navýšení platů poslanců od příštího roku. Lidovci přišli v úterý s návrhem na opětovné zmrazení platů ústavních činitelů na dobu jednoho roku, během které by se našlo systémové řešení pro jejich hodnocení. Tento návrh má podporu i hnutí ANO. Jednání bylo v úterý znovu přerušeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

„Navrhujeme zmrazit platy na příští rok tak, aby vznikl prostor na systémové změny,“ oznámil v úterý po jednání s předsedy dalších dvou vládních stran šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Chce, aby byla ustavena pracovní skupina, která by během příštího roku vymyslela systém, jenž by zohledňoval účast poslanců na jednání Sněmovny. Měl by mít vztah i k platům ústavních soudců.

Zástupci zbylých vládních stran se prý k Bělobrádkovu návrhu buď nechtěli připojit, nebo říkali, že není racionální.

ANO se přidá

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale v průběhu dne za ANO prohlásil, že hnutí návrh lidovců podpoří: "My tento návrh podporujeme a v průběhu roku 2015 chceme najít nějaký mechanismus, který by to vyřešil jednou provždy. Ať je na to čas, klid," řekl Faltýnek.

Klub ANO přitom stejně jako klub sociálních demokratů podpořil v pondělí původní vládní návrh, tedy navýšení o jedno procento. Zatím není jasné, jak se ČSSD k lidoveckému návrhu postaví.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v úterý na tiskové konferenci poznamenal, že by možná do budoucna platy poslanců mohli schvalovat ministři – za předpokladu, že by nebylo možné, aby členové vlády byli zároveň poslanci.

„Chtěl bych jenom říct, že tady někdo strašně dlouho mluví o střetu zájmů,“ řekl Babiš, „ale neznám jinou zemi na světě, kde si poslanci sami schvalují svůj plat.“

Faltýnek doplnil, že jeden z návrhů, který však ještě nebyl načten, obsahuje finanční sankci pro poslance, kteří chybějí na určitém počtu jednání. Na takové zákonodárce by se vztahovala pokuta dva tisíce korun za neomluvený den.

TOP 09 odmítá hlasovat

Opozice už odmítá s vládou o tomto zákonu jednat. „Chování vládní koalice v této otázce je pod jakoukoli úroveň,“ řekl v úterý Novinkám šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nechceme s nimi nic mít,“ dodal s tím, že se poslanci TOP 09 vůbec nezúčastní hlasování.

Nemají v plánu ale ani nijak blokovat jednání. „Určitě nepočítáme s žádnými obstrukcemi,“ řekl.

Podobně je na tom ODS. „Teď je na vládní koalici, s čím přijde a co bude prosazovat,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Osobně je pro stanovení koeficientu, z kterého by se mzda ústavních činitelů vypočítávala. Ve veřejné sféře podle něj musí platit pravidlo, že nikdo nerozhoduje o svém platu. „Je to něco, co není správné,“ řekl.

Komunistům by zmrazení nevadilo

Klub KSČM zatím nezaujal žádné stanovisko a vyčkává, jaké návrhy padnou v druhém čtení. Nicméně návrh na další zmrazení platů, jak navrhují lidovci, by pro ně byl podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika přijatelný.

Hnutí Úsvit už předložilo vlastní pozměňovací návrh, který rovněž počítá s dalším zmrazením platů, ovšem až do roku 2018. Nový systém ohodnocení by podle nich měl být navázán na průměrnou mzdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám