Hlavní obsah

Policie obvinila z kupčení s hlasy další dva muže

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dvě osoby obvinila policie z maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Jeden z obviněných měl ovlivňovat výsledky voleb v Litvínově, druhý v Malém Březně na Mostecku. Dohromady policie obvinila z kupčení s hlasy již čtyři lidi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dvaadvacetiletý mladík z Teplicka měl nabízet desítkám osob v litvínovském sídlišti Janov za volbu jisté politické strany 200 korun a pozvání na večerní zábavu s občerstvením zdarma. Činit tak měl společně s dalším, o dva roky starším mužem, jenž byl obviněn již před časem.

„Oba muži tímto způsobem podle kriminalistů ovlivňovali občany, aby hlasovali v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle,“ informovala Právo krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Oběma hrozí za kupčení s hlasy v Litvínově trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Vyšetřování případu podle Bartošové nadále pokračuje. Ve dvou okrscích na sídlišti Janov výrazně uspěli sociální demokraté. ČSSD v nich získala 47,2, respektive 58,28 procenta hlasů. Celkový zisk v Litvínově přitom měla 13,66 procenta. Výsledky voleb v Litvínově nikdo u soudu nezpochybnil.

Jeden muž již byl odsouzen

Policisté obvinili z maření přípravy a průběhu voleb a referenda také muže středního věku za pokus o ovlivnění voleb v Malém Březně na Mostecku. „V předvolební kampani měl několika lidem nabízet obálky s penězi a alkoholický nápoj za volbu určité politické strany,“ uvedla Bartošová. Oslovení lidé podle ní nabídku nepřijali. Volby v Malém Březně u soudu nikdo nezpochybnil.

Litoměřický soud už za kupčení s hlasy potrestal padesátiletého muže trestem odnětí svobody na devět měsíců s podmínečným odkladem na 18 měsíců. Muž z Litoměřicka podle obžaloby nabízel před volbami třem lidem u lovosické ubytovny pro sociálně slabé odvoz k volební místnosti a 500 korun za hlas pro určité volební uskupení. Z policejního vyšetřování vyplývá, že oslovení lidé nabídku odmítli.

Policie prošetřuje možné kupčení s hlasy ještě v Chomutově, Kadani, Bílině, Rumburku, Šluknově a Ústí nad Labem. „Ve všech přijatých podnětech stále vyslýcháme osoby, shromažďujeme důkazy a vyhodnocujeme získaný materiál,“ přiblížila Bartošová postup kriminalistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám