Hlavní obsah

Ledovka povolí až ve středu odpoledne, v sobotu však může opět udeřit

Aktualizováno

Ideální podmínky k tvorbě ledovky, která v současné době působí komplikace zejména v dopravě, pominou až ve středu odpoledne, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle aktuální předpovědi to nicméně vypadá, že by se situace mohla v závěru týdnu opakovat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu před ledovkou až do středečních 18 hodin.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Komunikace vedoucí k nájezdu na dálnici D1 u Větrného Jeníkova musela být uzavřena pro nákladní automobily.

Článek

Na úterý počítají numerické modely na celém území ČR se srážkami smíšenými i mrznoucími. Odpolední teploty se budou pohybovat od –3 do 1 stupně, chladněji bude na Moravě a ve Slezsku, tepleji v západní polovině republiky,“ řekla Honsová s tím, že ledovka v takových podmínkách polevovat nebude.

„V průběhu noci a středečního rána nás čeká podobná situace. Pořád se budou objevovat srážky – sněhové, smíšené i mrznoucí,“ dodala Honsová.

během středečního odpoledne se podle ní začne situace zlepšovat, teplota by se měla držet nad nulou a srážky by měly slábnout. „Ledovka a námraza by měly začít polevovat a srážky už by neměly být mrznoucí. V průběhu noci na čtvrtek to opět bude klouzat – tentokrát to bude náledí, neboť bude namrzat voda, která už na vozovkách bude,“ doplnila Honsová.

Meteorologové prodloužili varování
Během úterního dne a v noci na středu se budou teploty pohybovat pod nebo kolem bodu mrazu, proto vytvořená ledovka bude přetrvávat. V úterý se nová ledovka již bude tvořit jen místy, zejména na jihu území a ve středu ráno a dopoledne místy i jinde. Po oba dny se bude ledovka tvořit s menší intenzitou než v pondělí.
zdroj: ČHMÚ

Současné počasí způsobuje tlaková níže se středem nad Středomořím, jejíž vliv bude během středečního odpoledne slábnout. Ve čtvrtek a v pátek by mělo být srážek daleko méně. V ranních minimech se většinou teploty udrží nad bodem mrazu, pouze Moravskoslezský, Olomoucký a Královéhradecký kraj by měly mít po ránu mráz. Odpolední maxima vyšplhají na 1 až 5 stupňů.

V sobotu opět přijde studená fronta se srážkami všeho druhu, takže se situace může opakovat,“ upozornila Honsová.

Lidé čekají na nádraží. Některých vlaků se kvůli počasí vůbec nedočkajíVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám