Hlavní obsah

Námraza troleje zcela vyřadila. To nepamatujeme, říká mluvčí dopravního podniku

Novinky, tov

V Praze a dalších městech od noci na úterý nejezdí tramvaje, protože vrstva ledu působí jako izolace a troleje nevodí elektrický proud. Taková situace v pražském dopravním podniku podle informací mluvčího Jiřího Štábla ještě nikdy předtím nenastala. Námrazu nyní rozbíjejí ručně a chtějí ji strhávat pomocí manipulačních tramvají.

Údržbáři odstraňují led z tramvajových trolejíVideo: Novinky

 
Článek

Co přesně se stalo, proč nejezdí v Praze tramvaje?

Jde o to, že se na nich tvoří námraza, což působí jako izolace a nepřenáší se zde elektrický proud, takže troleje nevodí. Předcházet tomu nejde, je to jako zábradlí, když namrzne. To by muselo být vyhřívané.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak se námraza odstraňuje?

Odstraňuje se to buď ručně, laicky řečeno „oboucháváním“ vedení. Na tom v tuto chvíli pracují dvě čety. Druhý způsob je pomocí manipulačních tramvají, které tu námrazu strhnou jízdou. Musí se ale rozjet v úseku, kde ta námraza není, a tak ten úsek postupně rozšiřovat.

Tramvaje vyjely po kalamitě na zkušební jízdyVideo: Novinky

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tramvaj bez cestujících na točně před vozovnou Pankrác

Jak často tato situace nastává?

Mám informaci, že k takovéto události snad ještě vůbec nedošlo. Co jsem hovořil s kolegy, kteří jsou tady třeba dvacet let, tak ti říkají, že takovou situaci nepamatují. Je to mimořádná událost, celorepubliková kalamita, asi v menší míře. Nějaké menší úseky už v minulosti byly, ale ne v takovém rozsahu.

Tramvajím kvůli namrzlým trolejím létaly od pantografů jiskryVideo: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Kdy by mohly tramvaje opět jezdit?

Stále je kolem nuly, takže námraza netaje. Tramvaje určitě dopoledne nevyjedou, odpoledne se snad podaří manuálním odstraňováním nebo s pomocí manipulačních tramvají obnovit provoz v určitých úsecích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V Praze se nepodařilo 2. prosince ráno obnovit provoz tramvají, které zastavily namrzlé troleje. Na snímku jsou odstavené tramvaje v pankrácké vozovně.

Anketa

Způsobila vám současná ledovka nějakou komplikaci?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
Celkem hlasovalo 3907 čtenářů.

Reklama

Související články

Česko pokryla ledovka, doprava kolabuje

Mrznoucí déšť od pondělního rána komplikuje dopravu na většině území republiky. Komplikace hlásí zejména Přerovsko, Ústecko a Brno, kde v pondělí odpoledne...

Výběr článků

Načítám