Hlavní obsah

Ledová kalamita vyřadila z provozu vlaky a tramvaje

Praha

Namrzlé troleje nedovolily v úterý ráno vypravit většinu vlaků na Moravě a ve středních Čechách a vyřadily z provozu také tramvaje v Praze, Olomouci a částečně také v Brně, kde stojí rovněž trolejbusy. Tramvajovou dopravu, kterou ledovka vyřadila téměř kompletně z provozu, musely nahradit autobusy.

BEZ KOMENTÁŘE: Noční komplikace v pražské dopravěVideo: Novinky

 
Článek

V koridoru z Prahy na Moravu byly v noci na úterý kvůli zamrzlým trolejím zrušeny téměř všechny spoje. Z železničního uzlu Kolín první vlaky vyjely asi v 8 hod. Prostorná nádražní hala v Kolíně je zcela zaplněna lidmi, kteří tady v noci mohli z vlaků vystoupit, případně tu na nějaký spoj čekali.

Paralyzována je i příměstská železniční doprava kolem Prahy, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Radek Joklík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Situace na železnici by se podle něj měla zlepšit po poledni, bude však záležet na počasí. Lidé by kvůli omezením měli sledovat web ČD.

Nádraží BrnoVideo: Petr Kozelka, Právo

Kalamita podle Joklíka stále trvá na střední Moravě, na Hané, Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. I z tohoto důvodu dnes pojede mezi Prahou a Moravou jen omezený počet vlaků tažených dieselovou lokomotivou.

Cestující zůstali uvězněni

Na tratích podle Joklíka navíc od pondělního večera zůstalo několik vlaků i s cestujícími. V některých se naštěstí aspoň topí, uvedl mluvčí. Vysvětlil, že vlaky nedokážou přes led na trolejích brát proud a dieselová lokomotiva se k nim ještě nedostala. Vedle toho zůstalo na kolejích také několik desítek dalších prázdných vlaků.

BEZ KOMENTÁŘE: V rychlíku v Poříčanech uvízly stovky lidíVideo: Novinky

Už v pondělí se vlaky v Česku kvůli námraze potýkaly s více než šestihodinovým zpožděním. Dotklo se to desítek spojů včetně mezinárodních rychlíků.

Ochromená doprava v Praze

V Praze jezdí v úsecích, kde není metro, místo tramvají zhruba stovka autobusů. Lidé by měli využít k dopravě i pravidelné autobusové linky, řekl ráno mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl. Kdy bude provoz tramvají opět obnoven, zatím není jasné, záleží to i na počasí. Předpokladá se zatím dopoledne, řekl Štábl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Námraza zastavila i provoz tramvají v Černokostelecké ulici v Praze-Strašnicích.

Náhradní autobusy byly podle něj nasazeny do pražských ulic místo tramvajových linek 1, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 20, 22 a 25. Metro a autobusy jezdí bez problémů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

S potížemi se potýká také doprava na železnici, kam ráno nevyjely desítky pravidelných vlakových spojů. Mluvčí Ropid, organizátora pražské dopravy, Filip Drápal sdělil, že cestující by měli počítat s omezeným provozem motorových souprav na páteřních vlakových linkách S1, S4, S7 s S9. Vedle toho některé vlaky na linkách S3, S6, S8 a S80 mohou být zcela zrušeny, a to bez náhrady. Mimo provoz je pak linka S41, jejíž souprava byla převedena na S4, uvedl Drápal.

Doplnil, že lidé by měli situaci o provozu příměstských vlaků a autobusů sledovat na webu Ropidu.

Tramvajím kvůli namrzlým trolejím létaly od pantografů jiskryVideo: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Tramvaje nejezdí ani v Olomouci

Ledovka komplikuje dopravu i v jiných oblastech Česka, tramvaje kvůli ní například nevyjely dnes ani v Olomouci. Dopravu cestujících zajistí náhradní autobusy, řekla dispečerka olomouckého dopravního podniku.

V Olomouci už sice neprší, teploty se však pohybují pod bodem mrazu, takže námraza na trolejovém vedení se stále drží.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Výlukové jízdní řády náhradní autobusové dopravy budou mít podle dispečerky ve srovnání s tramvajovou dopravou delší intervaly. Lidé proto musí počítat s tím, že jim cestování MHD zabere více času.

MHD v Brně jezdí kvůli náledí se značnými potížemi

Troleje obalené ledovou krustou způsobují komplikace také v brněnské MHD, která  v úterý pojede se značnými omezeními. „V této chvíli bohužel není možné přesně specifikovat, které úseky budou ráno sjízdné a které nikoliv. Takřka jisté je, že se nám nepodaří zprovoznit následující úseky tramvajových tratí: Česká - Náměstí Míru, Trávníčkova - Obřany, Novolíšeňská - Mifkova, Zemědělská - Čertova rokle, Přístaviště - Ečerova, Ústřední hřbitov - Modřice, Krásného - Stránská skála. Tramvajové linky 4 a 10 budou zcela mimo provoz,“ upozornilo vedení Dopravního podniku na svém webu.

„Trolejbusovou dopravu se v ranních hodinách pravděpodobně nepodaří zprovoznit vůbec, podle vývoje povětrnostních podmínek bude snaha o zprovoznění alespoň centrálních úseků páteřních tras v průběhu denních hodin,“ zní předpověď.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ledovka v Praze 4

Po celou noc křižovaly tramvajové trasy ve městě vozy, které mají technické zařízení na shazování náledí z trolejí. Podnik posílil i týmy takzvaných drátařů, čistících namrzlé troleje. I přes všechno jejich úsilí by ale městu nejvíce pomohlo oteplení.

Výstraha meteorologů před ledovkou platí pro téměř celou ČR až do úterního večera.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Lidé čekají na náhradní autobus na zastávce I. P. Pavlova v Praze

Anketa

Způsobila vám současná ledovka nějakou komplikaci?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
Celkem hlasovalo 3907 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ledovka bude i v úterý, varovali meteorologové

Meteorologové prodloužili výstrahu před ledovkou až do úterních 18 hodin. Varování platí pro většinu oblastí Moravy a Slezska i jižní a západní Čechy. Vysočinu...

Česko pokryla ledovka, doprava kolabuje

Mrznoucí déšť od pondělního rána komplikuje dopravu na většině území republiky. Komplikace hlásí zejména Přerovsko, Ústecko a Brno, kde v pondělí odpoledne...

Výběr článků

Načítám