Hlavní obsah

Poslanci ČSSD se kloní k růstu platů o procento

Právo, ČTK, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub ČSSD se v pondělí večer na tříhodinovém jednání dohodl, že budou prosazovat jednoprocentní zvyšování platů zákonodárců. Připojil se tak ke stanovisku poslanců hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka po jednání ÚVV ČSSD, který schválil koaliční smlouvu. V pozadí zleva Milan Chovanec a Roman Sklenák.

Článek

„Souhlasíme s kolegy z ANO, že jednoprocentní nárůst nevadí, chceme to ale řešit systémově. Aby tam zůstal koeficient, který by zaručil, že se to v dalším období nebude měnit,“ řekl Právu po jednání předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

V úterý dopoledne má o platech jednat celá koalice. „Právě s tím seznamuji naše koaliční partnery, chce se dohodnout před jednáním Sněmovny,“ řekl Sklenák.

V souvislosti se zmrazením se do konce letoška vypočítávají platy politiků z pevně stanovené základny. Sociální demokraté by chtěli výpočet opět navázat na násobek mezd v nepodnikatelské sféře, jak tomu bylo v minulosti. "Rádi bychom v tom zákonu změnili koeficient, který se vztahuje k průměrnému platu v nepodnikatelské sféře. Jednomu procentu by odpovídal přibližně koeficient 2,21," řekl Sklenák.

Pokud by zákonodárci nepřijali žádnou úpravu, platy prezidenta, členů vlády a poslanců a senátorů by vzrostly od ledna o čtvrtinu. Základna by se opět počítala z průměru v nepodnikatelské sféře, ale 2,75násobkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám