Hlavní obsah

Slavkovská bitva se tentokrát odehrála bez Napoleona

Právo, Miroslav Homola

Teplota kolem nuly. Studený nárazový vítr, sychravo. Takové nepříjemné podmínky provázely letošní bitevní ukázku, která každoročně připomíná výročí největší klasické válečné řeže, jež se na polích v okolí Slavkova odehrála 2. prosince 1805 a do historie vešla jako Bitva u Slavkova. Utkalo se v ní zhruba 150 000 mužů a necelých dvacet tisíc zde padlo.

Rekonstrukce bitvy u SlavkovaVideo: Homola, Právo

 
Článek

„Počasí je tak akorát. Podle historických dokumentů byla v den bitvy ještě větší slota a taky bláto. Škoda, že se letos alespoň na chvíli neukázalo pověstné krvavé slavkovské slunce,“ poznamenal jeden z mnoha diváků bitevní ukázky František Votruba. Ze Slovenska jezdí pod návrší Santon, kde se bitva konala, rok co rok už 24 let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bitevní ukázka se odehrála pod návrším Santon.

Nevlídné počasí ho neodradilo ani letos, stejně jako dalších zhruba 9 000 diváků, kteří se do místa, kde skutečně před 209 léty tekla krev, přijeli nejen z Česka či Slovenska, ale slyšet byla hojně i například maďarština, ruština a pochopitelně i francouzština či němčina.

Bojovníci, kterých nakonec organizátoři na bitevní pole pustili 800 včetně padesátky koní a šestnácti děl, vystříleli během více než hodinu trvající ukázky přes tři metráky střelného prachu. V bitevním poli se maskováni do dobových uniforem však také pohybovali kameramani, kteří točili film, jenž bude ve Francii na kanálu TF 2 odvysílán v příštím roce, kdy od bitvy uplyne 210 let. To diváci uvidí opět i Napoleona, který tentokrát chyběl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kameraman francouzské televize se maskoval jako ruský pěšák.

„Již několik let najímáme pro tuto úlohu amerického herce Marka Schneidera, který je coby Napoleon všeobecně ve světě uznáván. A to nejen pro podobu s vojevůdcem a dokonale zvládnutými gesty, ale i proto, že je tento muž také nadšeným obdivovatelem vojenské historie a také skvělý jezdec, což vše se samozřejmě na jeho hereckém výkonu ještě znásobí. Dohodli jsme se, že Mark, který bydlí ve Virginii, přijede až v příštím jubilejním roce,“ uvedl pořadatel akce, kterou připravuje již 25 let Miroslav Jandora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

I mezi muži pochodujícími do bitvy se našly ženy. Nejčastěji to byly markytánky, ranhojičky, nebo i bubenice.

Organizace ukázky, která, jak Jandora zdůrazňuje, není oslavou války či boje, ale spíše snahou o připomínku hrůz, a kterou vždy provází i řada pietních akcí v obcích okolo bojiště, přijde zhruba na půldruhého miliónu korun. Podívaná, kterou částečně hradí i dotací jihomoravský kraj, je vždy zdarma. Většina peněz jde na náklady bojujících, kteří jsou z mnoha zemí. Účastníci se musí vždy vybírat, protože zájem převyšuje možnosti organizace náročné podívané. Letos museli odmítnout 500 zájemců.

Pravověrní vyznavači napoleonské historie již několik dnů před ukázkou obvykle pochodují po místech bojiště bez ohledu na počasí a často spí ve stejných podmínkách jako bojovníci před více než dvěma staletími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám