Hlavní obsah

Platy politiků dostaly ČSSD do pasti

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Skupina poslanců soc. dem. v čele s šéfem klubu Romanem Sklenákem, která má připravit nový návrh na zvýšení platů politiků, se dostala mezi mlýnské kameny.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Na jedné straně stojí partajní vedení, které odmítlo dřívější dohodu všech frakcí na 14,5procentním zvýšení platů, na straně druhé je velká část poslanců, která nesouhlasí se Sobotkou prosazovaným růstem o 3,5 procenta. Tedy stejným jako u státních zaměstnanců.

V případě 14,5procentního růstu by základní plat poslance a senátora vzrostl z 55 900 Kč hrubého měsíčně na 64 tisíc. Zvedly by se i paušální náhrady, a to na 33 200 až 45 100 korun. Při 3,5procentním zvýšení by plat činil 57 600 korun a náhrady 30 100 až 40 800 korun.

Pár dní před úterním jednáním Sněmovny tak ani koaliční partneři netuší, o čem by se mělo jednat. Podle informací Práva totiž poslanci soc. dem. přišli v pátek s novým návrhem, podle kterého by se měl plat politiků odvíjet od platu soudců. Takové řešení ale údajně znovu odmítlo vedení soc. dem.

Růst platů musí být nižší než 26 procent, musí být nižší než 14 procent
Bohuslav Sobotka, premiér

Podle premiéra a šéfa soc. dem. by růst platů ústavních činitelů měl co nejvíce odpovídat růstu platů ve veřejném sektoru.

„Růst platů musí být nižší než 26 procent, musí být nižší než 14 procent a naším cílem je, aby ten růst byl co nejnižší a co nejvíce odpovídal růstu platů ve veřejném sektoru,“ řekl v pátek Novinkám.cz premiér. [celá zpráva]

Konkrétnější být nechtěl. Na dotaz, na jaké procento je vláda ochotna ustoupit, řekl, že nechce o částkách spekulovat.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by prý souhlasil s 3,5 procenta. „Když jsme navrhli zvýšení platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta, tak by bylo trapné, aby si ústavní činitelé navýšili plat víc,“ řekl Právu.

Kalousek: Máme už toho dost

Ve čtvrtek se přitom koaliční rada dohodla, že se nad novelou zákona o platech znovu sejde s opozičními stranami. Podle zjištění Práva však ani na jednání koaličních špiček nezazněl konkrétní návrh, jak delikátní situaci vyřešit.

I proto třeba TOP 09 ústy šéfa klubu Miroslava Kalouska už dohodu odmítá a tvrdí, že se hlasování neúčastní, protože koalice má dost hlasů, aby prosadila svou. „To, co se děje, je ohavné a my se toho účastnit nebudeme. Ať už nás přestanou zatahovat do svých hádek,“ řekl Právu Kalousek.

Podobně se nejspíš zachová také ODS, jejíž předseda klubu Zbyněk Stanjura v pátek Právu potvrdil, že žádná schůzka s koaličními vyjednavači domluvena není. Na případné návrhy čekají podle šéfa klubu Radima Fialy také poslanci Úsvitu. Komunisté se obrnili mlčením.

Platy poslanců
FunkcePlat a náhrady nyní v KčPlat a náhrady v roce 2015 podle doporučení sněmovních výborů v Kč
Řadový poslanec55 90064 000
Náhrada poslanců na reprezentaci a stravování83009500
Náhrada na dopravu20 700 – 31 10023 700 – 35 600
zdroj: ČTK

Čím dál víc tudíž hrozí, že se Sněmovna neshodne. Tím pádem by od začátku roku po sedmileté stagnaci příjmů ústavních činitelů došlo ke skokovému růstu o 26 procent. Neboli základní plat poslance a senátora by se zvýšil na 70 400 korun a k tomu náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci z 29 tisíc až 39 400 hrubého měsíčně na 36 500 až 49 500 korun.

Poslanci se přitom dušují, že pokud by nedošlo k dohodě a platy by se skutečně rozmrazily, přijde koalice hned v lednu s návrhem řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Politici kolem svých platů úmyslně mlží

Poslanci a senátoři, stejně jako další ústavní činitelé, jsou díky politické dohodě mezi koalicí a opozicí na dobré cestě, jak od začátku příštího roku...

Výběr článků

Načítám