Hlavní obsah

Tvrdá reakce Hradu: ČT není federální cenzurní úřad

– Praha
Novinky, Václav Lang

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci zaslané Novinkám odsoudil zásah České televize do projevu prezidenta Miloše Zemana. Televize vystřihla negativní zmínku o podnikateli Zdeňku Bakalovi. Ovčáček v této souvislosti připomněl paralelu s Federálním úřadem pro tisk a informace, cenzurní institucí minulého režimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

„ČT jako veřejnoprávní instituce placená z peněz koncesionářů musí celou věc jednoznačně vysvětlit a vyvodit důsledky. Zatím nabízí dvě varianty, obě připouští střihový zásah do projevu prezidenta republiky. To je samozřejmě zcela nepřijatelný přístup,“ ohradil se Ovčáček.

„ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby takto hrubě zasahovala do výroku kteréhokoli politika. Vyvolávat ducha ústředního ředitele ČST Zelenky 25 let po znovuzískání svobody je tristní,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Federální úřad pro tisk a informace (FÚTI) fungoval od roku 1980 jako cenzurní orgán v rukou federální vlády. Jan Zelenka byl dlouholetý komunistický novinář, v letech 1969 až 1989 ústřední ředitel Československé televize.

Ovčáček reagoval na páteční informaci, že ČT vystřihla v Událostech z reportáže o projevu prezidenta, který pronesl 13. listopadu na konferenci k 25. výročí svobodného podnikání v České republice, negativní zmínku o podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Zatímco v projevu prezident přirovnal Bakalu spolu s Viktorem Koženým ke „zbytečným kamenům”, které jsou na cestě stoupající k prosperitě země, v hlavní zpravodajské relaci byla zmínka o Bakalovi vystřižena a jmenován byl pouze Kožený. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám