Hlavní obsah

Vláda bude o platech poslanců jednat ještě s opozicí, bojí se obstrukcí

– Praha
Novinky, Václav Lang

Vládní strany budou ještě jednat s opozicí o tom, jak by se měly změnit platy ústavních činitelů. Po čtvrtečním jednání koaliční rady není zatím jisté, jak bude konkrétní návrh vypadat. Ve hře je několik variant.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek varuje, že v případě obstrukcí by mohly nakonec platy stoupnout o 26 procent.

Článek

Původní dohodu poslaneckých klubů, aby se platy zvýšily o 14,4 procenta, tedy zhruba o osm tisíc korun, odmítlo vedení ČSSD, které prosazuje nárůst o 3,5 procenta. Vláda se proto ještě sejde s opozicí a pokusí se dojít ke kompromisnímu řešení.

Pokud by do konce roku poslanci nepřijali žádnou novelu, automaticky by jejich platy narostly o 26 procent. I to se může stát, pokud se koalice s opozicí nedohodne a opozice použije při jednání obstrukce.

„Mně by nevadilo 3,5 procenta, navázat mzdy na platy soudců nebo něco podobného, ale pokud ta dohoda byla, tak chápu, že opozice je poněkud nevrlá a nás hodně tlačí čas, protože v případě, že by se začaly dělat obstrukce, tak nastane to, že k tomu (navýšení o 26 procent) skutečně dojde,“ řekl novinářům po jednání koaliční rady vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Nechtěl však blíže upřesnit, s čím vláda za opozicí půjde.

Výbory jsou pro 14 procent

„S žádným konkrétním návrhem jsme nepřišli, máme usnesení předsednictva o tom, že 14 procent, které byly dohodnuty, nejsou pro nás přijatelné, takže v současné době se hledá nějaké kompromisní řešení, které by umožnilo, aby primárně rozpočet České republiky prošel hladce Poslaneckou sněmovnou,“ komentoval jednání ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ve hře je údajně kompromisní návrh pětiprocentního navýšení. „Je to k diskusi,“ komentoval to před koaliční radou šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Naopak jeho stranický předseda Andrej Babiš připustil, že by byl i pro navýšení jen o 3,5 procenta, což by nejméně zatížilo státní rozpočet.

Sněmovní výbory zatím podpořily 14procentní nárůst. [celá zpráva] Výbor pro sociální politiku navíc doporučil, aby se začaly uplatňovat sankce za absence na jednáních Sněmovny. Na tom se shodla i koaliční rada.

Reklama

Související témata:

Související články

Politici kolem svých platů úmyslně mlží

Poslanci a senátoři, stejně jako další ústavní činitelé, jsou díky politické dohodě mezi koalicí a opozicí na dobré cestě, jak od začátku příštího roku...

Výběr článků

Načítám