Hlavní obsah

Denně přibývá deset nových případů týrání dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„S matkou, která užívá pervitin a prodává ho, žijí na ubytovně v jednom pokoji čtyři dcerky. Často nemají ani co jíst, když jejich rodička vše utratí za drogy. Dvě starší holčičky posílá často pryč. Když mladší usnou, kouří u jejich postelí pervitin. Trvá to už několik let, prosím, pomozte jim.“ Tak zní jeden z e-mailů, který přišel na adresu projektu Oznam to. V ČR bylo za rok 2013 nahlášeno 7527 případů zneužívání a týrání dětí. Projekt Oznam to funguje od letošního dubna a strhl lavinu sdělení od lidí, kteří prosí o pomoc pro týrané a zneužívané děti.

Foto: Profimedia.cz

Čeští odborníci spolupracují na řešení také se Švédskem.

Článek

Reagovala i politická reprezentace, která k projektu vytvořila pracovní skupinu. Jejím cílem je vytvoření přísnější a efektivnější legislativy v těchto případech. Podle psychologa Jeronýma Klimeše, který je členem pracovní skupiny, české děti nejvíce sužují dva problémy. Rozvodové tahanice a presumpce neviny u násilníků.

Rozvodové tahanice

„Když křičící dítě někdo rve od jednoho z rodičů ke druhému, je to týrání dětí v praxi. A tomuto problému se nikdo nevěnuje. Přitom rozvodovými spory u nás trpí vůbec nejvíce dětí,“ říká psycholog a dodává: „Další obrovský problém je presumpce neviny. Dítě, které dokáže říci, že ho někdo například z rodiny zneužívá, je s ním v kontaktu, nebo dokonce žije i půl roku, než naše soudy začnou něco řešit. Přitom asi málokterá žena by si dokázala představit, že bude v denním kontaktu třeba v práci nebo doma s tím, kdo ji znásilnil. A pro děti je tohle v mnoha případech běžné.“

Velvyslankyně Švédského království Annika Jagander při představení pracovní skupiny ve Sněmovně nabídla pomoc a poradenství odbornice ze své země, která zavedla zákon proti fyzickému trestání dětí doma už v roce 1979.

Tu pracovní skupina s díky přijala. Při tiskové konferenci ale její členové prohlásili, že na takto radikální řešení v podobě zákona o fyzickém trestání dětí není česká společnost ještě připravena. Navíc ve vztahu k hrůzným počtům týraných a zneužívaných dětí je tento problém podle nich okrajový.

Už nejsme nevšímaví

Za rok 2013 bylo v České republice zaznamenáno 7527 nahlášených případů. Přitom v roce 2010 jich policie řešila zhruba 5800. A to je, jak odborníci často opakují, jen vrchol ledovce. Čísla stoupají ovšem nejen proto, že přibývá násilníků, kteří se vybíjejí na dětech, ale i díky tomu, že lidé už nejsou tak nevšímaví.

„Denně nám přijde na e-mailovou adresu info@oznamto.com deset až patnáct oznámení na podezření o týrání dítěte. Z toho deset e-mailů popisuje týrání dětí, pět jsou prosby o rady, jak zasáhnout a co udělat správně. Sedmdesát procent jsou oznámení směřovaná na psychické týrání dětí, třicet je podezření na fyzické týrání či znásilnění. Oznámení zasílají sousedé, ale též příbuzní a učitelé základních a středních škol,“ řekl ve Sněmovně Petr Turek, jednatel společnosti České teplo, která projekt Oznam to založila a spustila.

V jednom z posledních e-mailů prosila oznamovatelka o pomoc pro chlapce a dívku z jižních Čech, kteří jsou podle ní týráni vlastní matkou. Otce mají ve vězení a žijí ještě s prarodiči, kteří se před nimi opilí hádají a perou.

Když se jejich babička pokusila spáchat sebevraždu, musely tomu děti ve věku okolo pěti let dokonce přihlížet. Podle pisatelky ani neumějí pořádně mluvit, jsou asociální a jejich matka se chlubí tím, že svého synka naučila balit jointa marihuany.

V týmu jsou špičkoví odborníci

Stejně jako toto oznámení i většina dalších putuje od pracovníka projektu rovnou na policii v místě problému.

„Budeme bojovat s násilím na dětech a za to, aby byly nastaveny legislativní změny, které budou chránit děti a vůbec oběti násilí, i ženy a seniory. Nejde jen o výši trestů, které by měly být rozhodně posunuty, ale také o rychlost, se kterou budou udělovány. Musíme najít způsob, jak zefektivnit spolupráci mezi dotčenými ministerstvy, proto jsou v týmu špičkoví odborníci na problematiku týrání dětí i legislativu,“ říká poslanec Marek Černoch (Úsvit), který vznik skupiny ve Sněmovně inicioval.

Předcházet týrání a zneužívání. Když nastane, tak hned trestat. A týrané děti učit žít tak, aby roky strachu a ubližování, které zažily, pak nepřipravily svým potomkům. To je úkol pracovní skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám