Hlavní obsah

Kalousek koupil kontroverzní obraz Ku.. z Lán

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Miroslav Kalousek ve čtvrtek v Plzni koupil obraz s kosočtvercem a českým prezidentem Milošem Zemanem. Kontroverzní dílo malíře Karla Švugera nazvané Ku... z Lán místopředseda TOP 09 věnuje do dobročinné aukce.

Obraz malíře Karla Švugera Ku... z Lán koupil Miroslav KalousekVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Z té ostudy, kterou pan prezident dělá České republice, by měl být také nějaký užitek. Obraz koupíme a vezmeme ještě obraz, který jsem od pana prezidenta dostal já, a obraz, který od pana prezidenta dostal pan Schwarzenberg. Na jaře je společně vydražíme na dobročinné účely,“ vysvětlil Kalousek v plzeňské galerii Visio Art Gallery.

Kalousek chtěl obraz darovat prezidentovi k Vánocům. Nakonec ale od původního plánu odstoupil. Z ostudy by totiž podle něho neměli užitek ostatní. Kam výtěžek půjde, se bude Kalousek radit s poslaneckým klubem TOP 09 a Starostů. Za dílo zaplatil 42 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Švábek, Právo

Miroslav Kalousek a malíř Karel Švuger při koupi obrazu

„Byly ještě dvě nabídky kupců, kteří vás chtěli přeplatit. My jsme řekli, že jsme vám to slíbili a nedali jsme to dál,“ řekla Kalouskovi galeristka Lubica Toušová.

„Nechci, aby to z mé strany bylo vnímáno jako kritika nějakých slov. To, co mě skutečně trápí, nejsou ani tak vulgarismy, jako výroky pana prezidenta v Číně, jako jeho návštěva na Rhodosu, jako jeho neustálé poškozování prestiže české zahraniční politiky v zahraničí,“ dodal Kalousek s tím, že na obrazu si nejvíce cení svobodného uměleckého projevu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Miroslav Kalousek v obležení novinářů. O akci byl veliký mediální zájem.

Výtvarník a pedagog Karel Švuger obraz namaloval za pouhé dva dny. Reagoval jím na rozhlasové Hovory z Lán, ve kterých Zeman mimo jiné okomentoval tvorbu ruské protestní hudební skupiny Pussy Riot.

„S prominutím v textech této skupiny je ku*da sem, ku*da tam,“ nebral si Zeman servítky při vyjádření k moskevským feministkám.

„Chtěl jsem se nějak vyjádřit, ale nemám jiné prostředky než štětec a barvu. Použil jsem výtvarný prostředek a k tomu už komentář není. Je to expresivní výraz a zůstal v té surovosti, ve které by měl zůstat,“ vysvětlil Švuger. K tomu, aby obraz vystavil, ho prý přinutila galeristka Lubica Toušová.

Švuger nebyl jediným plzeňským malířem, který na Zemanovy vulgarity reagoval. Štětcem a barvami vyjádřil svůj názor i umělec Jiří Světlík. Své dílo nazval Vulva Laudis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám