Hlavní obsah

Knížák se nemusí omlouvat historiku Fajtovi za výroky v České televizi

Novinky, bad
Praha

Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák se nemusí omluvit historiku a současnému řediteli NG Jiřímu Fajtovi za to, že o něm pronesl před čtyřmi lety v pořadu České televize, že galerii ekonomicky zruinoval. Fajtovu žalobu zamítl ve čtvrtek Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

„Tyto výrazy nebyly nad rámec běžné a přiměřené kritiky. Nechtěl poukázat na ekonomické nedostatky v Národní galerii, ale nedostatky svých předchůdců. Ty nedostatky tam byly, veřejnost o tom koneckonců věděla i ze sdělovacích prostředků,” vysvětlila Soudkyně Romana Vostrejšová, proč Fajtovu žalobu zamítla. Fajt musí také Knížákovi zaplatit všechny soudní poplatky.

Vostrejšová nejprve vyzvala právní zástupce obou stran ke smíru, nicméně bezvýsledně. Přistoupila proto k přehrání záznamu z inkriminovaného pořadu a poté k závěrečným návrhům obou stran. Fajt ani Knížák se jednání osobně nezúčastnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Knížákův advokát soudu navrhl rozsudek zrušit v celém rozsahu a nechat Fajta zaplatit veškeré soudní výlohy. „Kritika žalovaného byla důvodná a veřejnost nepochybně zajímala. Expresívní výrazy byly použity proto, že i žalobce se vyjadřoval veřejně a adresně na adresu profesora Knížáka.

A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval
slova Milana Knížáka

Advokátka Jiřího Fajta Daniela Popovová považuje napadený rozsudek za věcně správný a navrhla jej potvrdit. Podle Popovové nebyl Knížákův výrok oprávněnou a přiměřenou kritikou. Připustila ovšem určitá pochybení v ekonomickém vedení Národní galerie.

Knížák si podal odvolání proti verdiktu Městského soudu v Praze z roku 2012. Podle něj se musel Fajtovi omluvit za výroky v ČT z roku 2010.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Historik umění Jiří Fajt.

Knížák tehdy v pořadu Kontexty mimo jiné řekl, že kunsthistorici, kteří před ním vedli Národní galerii, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," uvedl Knížák. Fajt nicméně nikdy nebyl generálním ředitelem Národní galerie, ale šéfem Sbírky starého umění. Proto si stojí za svým, že na ekonomický chod galerie neměl vliv.

Druhé projednání, druhé odvolání

Městský soud v Praze jednal v této záležitosti již dvakrát. Napoprvé rozhodl, že se Knížák Fajtovi omlouvat nemusí, protože pořad Kontexty měl nízkou sledovanost. Požadovanou omluvu přes jeden z celostátních deníků a ČTK tak soud označil za nepřiměřenou. Fajt se nicméně proti tomuto rozhodnutí odvolal a Vrchní soud mu dal za pravdu, rozhodnutí zrušil a případ vrátil k prvoinstančnímu soudu. Pražský městský soud pak rozhodl výše zmíněným verdiktem a Vrchní soud naopak ve čtvrtek rozhodl, že se Knížák omlouvat nemusí, což bylo původní rozhodnutí městského soudu.

Knížák stál v čele Národní galerie 1999 celkem 12 let. Ve funkci ho v roce 2011 nahradil ekonom Vladimír Rösel. Od července letošního roku šéfuje Národní galerii právě Jiří Fajt.

Reklama

Související témata:

Související články

Milan Knížák se musí omluvit historiku Fajtovi

Pražský městský soud nařídil v pondělí výtvarníkovi a bývalému řediteli Národní galerie (NG) v Praze Milanu Knížákovi, aby se omluvil historikovi umění Jiřímu...

Výběr článků

Načítám