Hlavní obsah

Politika bez hodnot nemá perspektivu, vzpomínal kardinál Vlk na Josefa Luxe

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osobnosti z politické i jiných sfér si v úterý v Poslanecké sněmovně připomněly významného lidoveckého politika Josefa Luxe, od jehož úmrtí v sobotu uplynulo 15 let. Hosté jej vyzdvihovali jako čestného a charakterního člověka. Kardinál Miloslav Vlk ocenil jeho duchovní hodnoty, které podle něj v současné době scházejí.

Článek

„Josef Lux byl přesvědčen, že politický systém bez duchovních hodnot neměl perspektivu,“ zavzpomínal kardinál Miloslav Vlk. Právě absence duchovních hodnot podle něj stála za zánikem komunismu, založeném na třídní nenávisti a lži. Vlk zároveň varoval před absencí duchovních hodnot v dnešní době.

Na Luxovi ocenil, že nedělil svůj život na politiku a život mimo ni. „Politika pro něj nebyla nějaká hra, uskutečňování taktiky a strategie, ale byla výrazem jeho života,“ řekl. „Soukromý život politika ale může vést i k pádu vlády,“ konstatoval ve zjevné narážce na osud bývalého premiéra Petra Nečase.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Pithart (KDU-ČSL)

Někdejší premiér Petr Pithart uvedl, že „byl obdarován“, že mohl v 90. letech pracovat vedle dvou pozitivních politiků - Josefa Luxe a Václava Havla. Oba dva byli podle něj na rozdíl od jiných politiků státníky. „Nemysleli jen na to, co bude zítra nebo pozítří, ale co bude za delší dlouhou dobu,“ řekl.

Podotkl, že tato doba byla vrcholem slušné politiky v ČR, její sestup začal podepsáním opoziční smlouvy v roce 2000.

Nejsou všichni politici stejní, připomněla Roithová

Mezi řečníky ve Sněmovně byl i někdejší čelný představitel KDU-ČSL Jan Kasal. Ten zavzpomínal na významný mimořádný sjezd někdejší Československé strany lidové ve Žďáru nad Sázavou v roce 1990. Tehdy byla strana rozpolcená a Lux byl jedním z osmi kandidátů na předsedu strany. I přesto, že byl z adeptů na nového šéfa strany nejmladší a málo známý, zvítězil. Kasal v úterý uvedl, že kdyby volba tehdy dopadla jakkoli jinak, byla by to chyba. „Díky Josefu Luxovi si o lidové straně nemusíme číst v dějepisu,“ shrnul jeho zásluhy.

Stávající předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola zase připomněl, že Lux po celá 90. léta jako politik zdatně sekundoval Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi, kteří podle něj při svém nedávném setkání k 25. výročí listopadu 1989 pouze „svorně předvedli jakousi přehlídku narcismu, pýchy a sebestřednosti“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Naopak lidovecká místopředsedkyně Zuzana Roithová hovořila o Luxovi jako o příkladném politikovi pro dnešní dobu, kdy se podle ní většina veřejnosti potýká s otázkou, na co jsou politici, často zatěžkáni různými skandály, a proč by neměli zemi místo nich řídit podnikatelé.

„Není to pravda, nejsou všichni z jednoho zrna,“ odkázala Roithová na Josefa Luxe, který je podle ní dokladem toho, že politik může být taky velmi odpovědný člověk, který dělá politiku podle nejlepšího svědomí. „Byl natolik odpovědný, že zapomínal na své zdraví,“ sdělila.

Josef Lux byl v devadesátých letech ministrem zemědělství a místopředsedou dvou vlád Václava Klause a kabinetu Josefa Tošovského. V roce 1998 ze zdravotních důvodů (kvůli leukémii) odstoupil ze svých funkcí. Přestože podstoupil ve Spojených státech transplantaci kostní dřeně, objevily se později komplikace. Josef Lux zemřel 22. listopadu 1999.

Reklama

Výběr článků

Načítám