Hlavní obsah

Babiš se poradí s piráty o zakázce na evidenci tržeb

Právo, kab

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) využije nabídky České pirátské strany a poradí se s jejím zástupcem, bývalým předsedou Ivanem Bartošem, o zakázce na vytvoření systému elektronické evidence tržeb. Tu chce ministerstvo zadat podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s čímž Piráti nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Schůzce předcházela hlasitá kritika pirátů, že chce ministerstvo financí zadat zakázku za čtvrt miliardy korun bez výběrového řízení. I když ministerstvo kritiku odmítlo, Bartoše si Babiš pozval k sobě na schůzku. Reagoval na jeho nabídku, že mu Bartoš s přípravou výběrového řízení poradí.

„Sledujeme vývoj tendru na evidenci tržeb. Celá argumentace neveřejným ,výběrkem‘ (bez soutěže?) z důvodu ochrany dat podnikatelů je již z typologie zakázky, kde je právě tato ochrana skoro nejdůležitějším prvkem řešení, naprostý nesmysl. Nechcete se poradit s piráty?“ napsal Babišovi bývalý šéf pirátů v sms, kterou posléze zveřejnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr jeho nabídky využil a schůzku si s ním naplánoval na tuto středu, řekl Právu Bartoš. „Jsem rád, že si Babiš nechá poradit,“ ohodnotil pozvání.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Bartoš

Plánovaný postup při zadávání veřejné zakázky je však podle úřadu osvědčený i v zahraničí. "Například v Rakousku významné systémy pro daňovou správu, které obsahují důvěrné a citlivé informace, realizuje společnost vlastněná ministerstvem financí s názvem BRZ. To znamená, že při přípravě elektronické evidence tržeb rozhodně nedojde k zadání zakázky bez soutěže, ale o zpracování systému de facto vlastními silami," upřesnil resort. [celá zpráva]

Úřad také zdůraznil, že v žádném případě nehodlá obcházet žádný zákon a bude postupovat podle legislativy. "Aby nedošlo k možnému úniku citlivých informací o daňových poplatnících, obrátilo se MF (resp. Generální finanční ředitelství) v souladu se zákonem na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) s žádostí o povolení výjimky," napsalo ministerstvo.

Piráti: Babiš ruší sliby

Jenže piráty zdůvodnění neuspokojilo. „Nemůže zadat čtvrtmiliardový tendr bez výběrového řízení a bez toho, aby podmínky tendru byly předem známé. Požadavek pirátů na výběrové řízení je, že se zadání dá ke konzultaci odborné skupině nebo veřejnosti. To se neděje. Bez nějakého veřejného zadání a zadat někomu tendr bez výběrového řízení je s tím, co řekl Babiš před volbami, v rozporu,“ řekl Právu Bartoš.

Elektronická evidence tržeb je vlastně podobný systém, jako dříve navrhovaný systém registračních pokladen. Ty slouží jako paměťové médium, které zaznamenává údaje o všech tržbách podnikatele. Záznamy živnostník odevzdává jako součást svého daňového přiznání.

Elektronická evidence je ale napojená na internet a údaje sbírá průběžně – informace o každé platbě jsou okamžitě k dispozici finančnímu úřadu. Nový systém má fungovat od roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám