Hlavní obsah

V ČSSD je dusno, stranu rozpoltily poslanecké platy

Právo, Oldřich Danda
Praha

Odmítavý postoj předsednictva ČSSD ke zvýšení platů ústavních činitelů o 14 procent vyvolal mezi sociálně demokratickými poslanci rozporné reakce. Část stranické vedení kritizuje, že boří dohodu všech sněmovních klubů a rozpočtového výboru, který se na zvýšení jednomyslně shodl, část naopak předsednictvu tleská.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Na snímku zleva Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Roman Sklenák

Článek

Místopředseda poslanců ČSSD Antonín Seďa si myslí, že straničtí šéfové dostali do úzkých vedení klubu, které se shodlo s představiteli ostatních sněmovních frakcí na růstu základního platu poslance a senátora v příštím roce o 8100 na 64 tisíc korun. O další tisíce se zvýší i paušální náhrady.

„Pokud poslanecký klub ústy předsedy klubu řekl, že jdeme na dohodu s ostatními kluby, tak rozhodnutí stranického vedení vnímám jako podpásovku,“ řekl v neděli Právu Seďa. Podle něj nelze stále přehlížet, že se zákonodárcům už sedm let platy nezvedly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda původně navrhovala jednoprocentní růst. Premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka pak přišel s kompromisem na zvýšení o 3,5 procenta jako u státních zaměstnanců.

Jandák: Chtějí se zalíbit lidu

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák považuje za neuvěřitelné, že poslanci v poměru s šéfy státních podniků nebo náměstků na ministerstvech berou podstatně méně. Podle něj předsednictvo strany dělá pouze populistické gesto, protože dobře ví, že ostatní strany mohou vyšší navýšení prosadit i bez ČSSD.

„Vedení soc. demokracie si myslí, že se zalíbí lidu, ale stejně to neprosadí, protože ostatní zástupci klubů se shodli,“ uvedl v neděli pro Právo Jandák.

Děčínský poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se stranickým vedením naopak souhlasí. „V našem regionu je pro spoustu lidí měsíční mzda to, co bychom si přidali. To je podle mého neobhajitelné,“ řekl Právu.

Šéf sněmovního ústavního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) podotkl, že se musí poslanci s rozhodnutím vedení smířit. „Já si na svůj plat nemohu stěžovat a dokážu si představit, že se platy nezvýší,“ sdělil Právu Tejc. Připomenul, že je proti jiným poslancům ve výhodě, protože jako šéf ústavního výboru bere víc. Předseda výboru pobírá bez náhrad 79 tisíc korun hrubého.

Sobotka navrhl sankce za absence

Předsednictvo ČSSD v pátek také navrhlo finančně trestat poslance za absence.

„Bylo by spravedlivé, pokud by se část platu poslance a senátora odvíjela také od toho, zda má skutečně plnou docházku na rozhodující jednání SněmovnySenátu,“ uvedl Sobotka.

ČSSD proto navrhne, aby byl stanoven minimální počet hlasování, jichž by se zákonodárce musel účastnit. Pokud by je nenaplnil a nebyl by řádně omluven například kvůli schválené zahraniční cestě, přišla by srážka z platu.

Uložit finanční sankce zákonodárcům umožňuje už zákon o platech ústavních činitelů, ale poslanci se dvacet let nebyli schopni dohodnout, kdo by měl o pokutách pro absentéry rozhodovat.

Reklama

Související články

Politici kolem svých platů úmyslně mlží

Poslanci a senátoři, stejně jako další ústavní činitelé, jsou díky politické dohodě mezi koalicí a opozicí na dobré cestě, jak od začátku příštího roku...

Výběr článků

Načítám