Hlavní obsah

Brňáci chtějí s přístrojem na léčbu akné udělat díru do světa

Právo, Petr Kozelka
Brno

Velkým problémem české vědy je to, že mnohé z vynálezů a patentů se nikdy nedostanou za hranice laboratoří, protože se nenajde firma, která by po nich sáhla.

Foto: Reuters

Ilustrační foto: Akné trápí především mladší jedince.

Článek

Mohlo to tak dopadnout i u brněnského vědce Ivana Rampla, který se svým týmem jako první na světě zkombinoval působení tří druhů silových polí – magnetického, světelného a tepelného.

Testy ukázaly skvělé výsledky při působení na pleť. Nápadu se ale v tu chvíli chopil Ramplův syn Michal vlastnící firmu na špičkové technologie v automobilovém průmyslu. A výsledkem je, jak už jako první Právo informovalo, přístroj na léčbu akné Face-up!, který má nakročeno k tomu, aby ovládl kosmetický svět.

Urychluje metabolismus kožních buněk

Přístroj, který se už před několika týdny začal prodávat i v Česku, stojí na přísně vědeckých základech kombinace účinků silových polí. „Zjistili jsme, že toto působení zásadně urychluje metabolismus kožních buněk a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje a zvyšuje se její pružnost, či vyrovnává nerovnosti na pleti,“ vysvětluje Ivan Rampl s tím, že účinnost ověřila klinická studie, při které došlo u 90 procent dobrovolníků k úplnému nebo výraznému utlumení problému s akné.

„Původně to mělo být tak, že to bude velký přístroj s maskou pro dermatologické kliniky. Jenže tam by pacienti museli po dobu léčby chodit každý den třeba tři týdny a to je v dnešní době dost problematické,“ řekl Právu Michal Rampl.

Proto jsem se na přelomu roku s tatínkem dohodl, že se toho ujmu a zkusíme tomu dát přitažlivý design pro domácí použití,“ dodal Rampl.

Přístroj, který nejvíce připomíná hlavici od sprchy, je na trhu zatím dva měsíce a na celosvětovým patentem chráněné zařízení se v brněnské centrále firmy už dotazují společnosti z celého světa.

Zájem od Vietnamu až po Kanadu

„Společnosti z Vietnamu, Thajska, Polska, Rakouska, Německa, Itálie, Francie, USA a Kanady si u nás nakoupily přístroje pro své obchodníky a dělají si svůj průzkum trhu. Do konce roku bychom s nimi měli podepsat smlouvy o výhradním zastoupení pro tyto trhy,“ konstatoval Michal Rampl.

Z nenápadné budovy v centru Brna by se pak expedovalo až 100 tisíc kusů přístroje měsíčně.

„Chceme poukazovat na to, že je to český výrobek, chceme ho proto prodávat z Česka s tím, že má za sebou skutečně vědeckou minulost a že to není jen nějaká levná hračka,“ upozornil Michal Rampl s tím, že výrobek si získal velkou pozornost na veletrhu ve Philadelphii a na veletrhu ve Vietnamu vyhrál cenu za nejlepší inovativní výrobek ve velké čínské a japonské konkurenci.

Výzkum působení tří silových polí pod Ramplovým vedením ukazuje, že by se mohl osvědčit i v dalších sférách, jako je vyhlazování vrásek nebo léčba celulitidy. Zajímavé výsledky měl i při působení na nádorové buňky, na tento směr výzkumu ale vědci nesehnali potřebné peníze.

„Předpokládáme, že nápady nám vynesou finance na to, abychom se mohli zaměřit i na vývoj přístrojů na léčbu popálenin a lupénky, kde se dosavadní výsledky jeví dobře,“ dodal Michal Rampl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám