Hlavní obsah

Skládky v Česku se zalepují nebezpečným odpadem

Právo, Jindřich Ginter

Tisíce tun nebezpečného odpadu místo toho, aby se recyklovaly, energeticky využily nebo definitivně zlikvidovaly, mizí každý rok na českých skládkách jako materiál pro jejich technické zabezpečení.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to paradox, že se nebezpečný odpad používá k zabezpečení skládek,“ řekl Petr Špičák, technický ředitel jedné z předních odpadových společností SITA CZ. Podle její letošní zprávy „je s vědomím státu ročně uloženo minimálně 25 tisíc tun nebezpečného odpadu způsobem, který ohrožuje životní prostředí a zdraví lidí“.

Ve skutečnosti to může být ještě víc, protože podle výkazů evidovaných na ministerstvu životního prostředí šlo jen za loňský rok do skládek více než 35 tisíc tun nebezpečných odpadů.

S posvěcením zákona

Nesmyslně nakládat s nebezpečnými odpady ovšem umožňuje legislativa. Říká se tomu technické zabezpečení skládek (TZS). Toxické jedy ve skládkách tak ohrožují životní prostředí včetně spodních vod na stovky dalších let.

Nebezpečné látky jsou podle zprávy SITA CZ ukládány „bez jakéhokoli skutečného zabezpečení“. Ve skládkách jsou sice různé vrstvy a fólie, ale k únikům jedů přesto dochází.

„Je alarmující, že právní předpis umožňuje vydávat toxické látky za materiál na technické zabezpečení skládky, aniž by z toho pro provozovatele ze zákona vyplynula jakákoli sankce,“ kritizuje Špičák.

Velké peníze

Jsou za tím velké peníze – „vycpat“ nebezpečnými odpady skládku je totiž levnější než jejich likvidace nebo další využití třeba ve výrobě nebo energetice. Zatímco bezpečné uložení nebezpečného odpadu stojí zhruba sedm tisíc korun za tunu, v režimu zabezpečení skládky je to pouze 700 až 2000 korun. Na skládkách přitom smí být podle zákona až 20 procent nebezpečných odpadů.

„Pojem technologický materiál je zneužíván. U tohoto typu materiálu nejsou pravděpodobně prokazovány skutečné vlastnosti odpadu. Pokud by tento proces proběhl, nebylo by uvedené použití možné,“ míní vedoucí nezávislého Centra pro hospodaření s odpady Dagmar Sirotková.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) Právu potvrdilo, že využívání nebezpečných odpadů jako technického zabezpečení skládek (označováno zkratkou TZS) je v souladu se zákonem o odpadech.

„Letos v říjnu se ale podařilo přes značný odpor skládkových společností novelou zákona o odpadech omezit používání TZS,“ uvedla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Nová vyhláška

„Od 1. ledna 2015 může maximální celkové množství odpadů uložených na skládku jako materiál pro technické zabezpečení skládky dosahovat maximálně 20 procent celkové hmotnosti odpadů uložených na skládku v daném kalendářním roce. Původní úprava zákona umožňovala 25 procent objemových, což se rovná zhruba 35 procentům hmotnostních,“ řekla. Podle ní se ovšem provozovatelé skládek musí řídit provozními řády schválenými krajskými úřady.

„V provozních řádech skládek jsou vyjmenovány odpady, které jsou používány v první fázi provozu skládky odpadů jako její technické zabezpečení. V takovém případě mohou být považovány za využité a osvobozeny od poplatku za ukládání odpadu na skládku,“ konstatovala Roubíčková.

Zdůraznila, že MŽP bude chtít využívání rizikových odpadů ve skládkách ještě regulovat novou vyhláškou.

Co Čech, to 137 kg nebezpečných odpadů ročně

V roce 2013 bylo v České republice podle MŽP vyprodukováno celkem 1 443 358 tun nebezpečných odpadů. V přepočtu na jednoho obyvatele je to 137 kilogramů.

Loni bylo 485 209 tun z těchto odpadů materiálově využito, dalších 73 014 tun se zlikvidovalo spalováním, přes 45 tisíc tun se využilo energeticky a více než 35 tisíc tun skončilo na skládkách.

Do ČR se také nebezpečný odpad dováží ze zahraničí. V roce 2012 to bylo 24 653 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám