Hlavní obsah

Pozitivní test na HIV zachránil muži život

Právo, Stáňa Seďová

Zní to neuvěřitelně, ale Martinovi nákaza virem HIV zachránila život. Po deseti letech se vyléčil ze závislosti na pervitinu a začal ostatní varovat před hrozbou AIDS. Za strmý nárůst nakažených v poslední době podle něj může nechráněný sex, kterého se někdy dopustí téměř každý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Žádní homosexuálové, narkomané nebo promiskuitní jedinci. Dnes, myslím si, má nejvíce nově nakažených virem HIV na svědomí nechráněný pohlavní styk. Lidé si pořád říkají, že jich se AIDS týkat nemůže. Už to není strašák. Přitom každý nechráněný sex je riziko,“ míní třiačtyřicetiletý Martin, který měl pozitivní výsledek testu v roce 2002.

Jen letos se se stejným výsledkem testu už muselo vyrovnat 208 nakažených virem HIV. Což je více než za celý minulý rok. Přitom podle Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS byl rok 2013 tím nejhorším od roku 1985, pokud jde o nově zjištěné případy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nemoc se u Martina nerozvinula. Vlastně sám říká, že je mu čím dál lépe.

„Můj zdravotní stav je výborný. Léčba mi zachránila život. Když jsem zjistil, že se v té drogové partě objevilo HIV a já použil stejnou stříkačku, bylo mi to jasné. Výsledek testu mě nijak nešokoval. I když to zní hloupě, nejdřív jsem HIV neřešil. Věděl jsem, že se musím nejprve dostat z drog. Nastoupil jsem hned na odvykání a tam mi psychologové pomohli vyrovnat se i s diagnózou. Poznal jsem lidi, kteří jsou pozitivní i dvacet let, to mi hrozně pomohlo,“ říká Martin, který bere dva prášky ráno, tři večer a žádná zdravotní obtíž ho netrápí.

Jak vypadá ráj

„Co mě štve, jsou reakce společnosti na to, když je někdo HIV pozitivní. Že je to něco, za co by se měl člověk stydět. Zatímco žloutenka nebo tuberkulóza je pouze diagnóza. Přitom HIV pozitivní člověk je stejný, nakazil se prostě virem. Ale nejsem při běžném kontaktu nebezpečný. Mám práci, rodinu, kamarády i partnera. A jediný rozdíl je, že používáme kondom a máme každý svůj kartáček a žiletku,“ říká Martin, který pracuje v Domě světla, jenž poskytuje pomoc a podporu HIV pozitivním osobám, a rovněž pro společnost Art For Life.

Ta se prevenci HIV/AIDS věnuje už sedm let a v úterý pokřtila již šestý benefiční kalendář, tentokrát nazvaný PARADISE s fotkami dvanácti předních českých fotografů.

Jejich objekty – slavné osobnosti z různých oborů – znázornily svou představu ráje, a protože výtěžek z prodeje kalendáře i dražby fotografií poputuje na AIDS centrum do pražské Nemocnice Na Bulovce, nechybí ani prosincová strana s týmem doktorů a sester HIV/AIDS centra Praha.

„Ne že bych si do centra chtěl jít lehnout třeba se zápalem plic, ale je fajn, že se za ty roky povedlo zrekonstruovat ambulanci a lůžkovou část a vzniklo tam hezké a vcelku i veselé prostředí,“ hodnotí výsledky sedmiletých sbírek, jejichž výtěžky putovaly právě do centra na Bulovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám