Hlavní obsah

Zemanovi demonstranti na Hradě znovu ukazovali červené karty

Aktualizováno

Proti prezidentu Miloši Zemanovi v Praze opět protestovali lidé. Na Hradčanském náměstí před Pražským hradem se jich nakonec sešly více než dvě stovky. Účastníci akce drželi transparenty s nápisem „ZemaNE” či ukrajinské a tibetské vlajky. Také podepisovali petici, která si klade za cíl, aby Senát projednal výroky a chování prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Na Pražský hrad přišly proti prezidentovi demonstrovat desítky lidí.

Článek

Hodinu trvající protest, který uspořádali studenti ČVUT a dalších vysokých škol, proběhl v klidu a bez incidentů. Zhruba v 18:00 ukončen.

U tlampače se vystřídala řada mluvčích, většinou povzbuzovali přítomné k vytrvalosti ve vyjadřování nespokojenosti a argumentovali proti politickým krokům hlavy státu. Nabádali však ke slušnosti. Nejčastěji zazníval pískot a volání „hanba“ pod napřaženými pažemi s červenými kartami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z demonstrantů také navrhl, aby lidé hromadně začali na Hrad posílat vojenské knížky s konstatováním, že pod tímto vrchním velitelem nechtějí sloužit.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstranti podepisují petici s výzvou k odvolání prezidenta Zemana.

"Chceme, aby se chováním a výroky Miloše Zemana zabýval Senát. Bojíme se, kdo vlastně na Hradě vládne. Naším cílem je proto získat pod petici 10 000 podpisů, aby se jí musel Senát zabývat. Nyní máme zhruba 3000," řekl organizátor petice Michal Majzner.

Podle jeho slov Zemanovy výroky a proruský postoj poškozují v zahraničí dobré jméno České republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstranti ukazovali prezidentu Zemanovi červené karty

Se sbíráním podpisů začali organizátoři již v září, nejvíce jich získali během pondělních demonstrací. Nyní je na petičních arších asi 3000 podpisů a organizátoři tvrdí, že většina jich připadá na mimopražské obyvatele ČR. Vyvracejí tak prohlášení Zemana, že proti němu protestují hlavně pražští příznivci jeho soka z prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Podpisy budou organizátoři dále sbírat každý víkend na Staroměstském náměstí v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Transparent demonstrantů před pomníkem T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí

Organizátoři rovněž při dnešním protestu natočili pro Zemana videozdravici, ve které mohl každý účastník krátce k prezidentovi promluvit. Jeden z nich tak například zahrál na píšťalu motiv moravské lidovky a zazpíval ji s pozměněným textem se slovy, aby se prezident vrátil na Vysočinu. Po celou dobu shromáždění také mohli lidé přinášet dary k Zemanovým narozeninám.

Foto: Petr Horník, Právo

Na závěr se všichni přesunuli před bránu Pražského Hradu, kde skandovali a následně zazpívali oblíbenou píseň prezidenta T. G. Masaryka Ach, synku. Zemanovi směrem k Hradu ukazovali každých deset minut červené karty.

Protesty proti kontroverzním krokům a vulgárním výrokům prezidenta se konaly již v pondělí při oslavách 25. výročí demonstrací proti totalitě ze 17. listopadu 1989. V Praze a Brně se sešly dohromady tisíce lidí, na pražském Albertově dokonce účastníci oslav prezidenta vypískali a házeli po něm vajíčka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám