Hlavní obsah

Zeman: Mluvil jsem slušně, je to ve slovníku. Z jeho vulgarit mají média malér

• Aktualizováno

Český rozhlas dostal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornění na porušení zákona za vulgarity, které v Hovorech z Lán pronesl prezident Miloš Zeman. Za obsah vysílání je podle předsedy rady Ivana Krejčího zodpovědný provozovatel. Upozornění dostaly také Česká televize a Nova, které prezidentovy výroky zopakovaly a takzvaně nevypípaly. Prezident tvrdí, že mluvil spisovně.

Zeman: Žádné vulgarity to nebylyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Vulgarity v pořadu zazněly, nebylo co vyhodnocovat. Debata byla především o tom, zda Český rozhlas budeme žádat o další vysvětlení,” poznamenal Krejčí. „My nesoudíme prezidenta, my posuzujeme obsah vysílání,” doplnil šéf rady, která na poslední Hovory z Lán obdržela přes dvě stovky stížností.

Zeman tvrdí, že mluvil slušně

Prezident Zeman ale odmítá, že by se dopustil vulgarit, když v Hovorech z Lán použil tři slova, která se běžně ve vysílání nevyskytují.

„Ze tří údajných vulgarismů, které jsem pronesl, byly dvě citace. V prvním případě český překlad názvu jedné pornografické skupiny, v druhém případě citace pana Karla Schwarzenberga,” prohlásil Zeman při své středeční návštěvě Nejvyššího kontrolního úřadu.

„A třetí údajný vulgarismus, milá paní redaktorko, je uveden ve slovníku spisovné češtiny profesora Trávníčka a mimo jiné se vyskytuje v básních Františka Halase,” komentoval svůj výrok o tom, že vláda „zkurvila” služební zákon. Dodal, že se diví, že si RRTV osobuje právo rozhodovat o tom, co je vulgární.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Odvolává se na Slovník jazyka českého autorů Pavla Váši a Františka Trávníčka z 30. let minulého století. V posledním vydání Slovníku spisovného jazyka českého zpracovaném autorským kolektivem Akademie věd je sloveso zkurvit jednoznačně doprovozeno zkratkou vulg., tedy vulgární.

Podle nejčastějšího etymologického výkladu pochází slovo kurva (dříve hurva) z německého die Hure, což je vulgární označení pro prostitutku (srov. angl. whore). V germánských jazycích, kam slovo přišlo patrně z řeckého koré - dívka, má jednoznačně hanlivý charakter.

Bude se řešit moderátorův přístup

Rozhlas má radě do 30 dnů doplnit informace, zda moderátor využil všechny pravomoci, které mu dává kodex ČRo. „Ty možnosti moderátora v živém vysílání jsou poměrně velké, je otázka, zda mohl reagovat. Jde nám také o to, aby si to Český rozhlas preventivně vyřešil,” dodal Krejčí.

Rozhlas rozhodnutí respektuje a věří, že se podobná situace již nebude opakovat.

„Český rozhlas je přesvědčený, že svůj Kodex neporušil. Hovory z Lán chce vysílat i nadále v nezměněném formátu a věří, že se již podobná situace, jaká nastala ve vysílání 2. listopadu, nebude opakovat,” sdělil mluvčí Jiří Hošna.

Česká televize a Nova si stejné upozornění vysloužily za zpravodajské pořady, které o vulgárních výrocích hlavy státu informovaly. „Na rozdíl od živého vysílání, kdy je opravdu složité do vysílání zasáhnout, měly možnost tomu opakování zamezit,” upřesnil Krejčí s tím, že v případě Novy bylo upozornění několik.

Reklama

Výběr článků

Načítám