Hlavní obsah

Jídlo ze sbírky pomůže matce dvou dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Marie (25), která sama vychovává desetiměsíční Klárku a tříletého Daniela, využije jídlo z Národní potravinové sbírky, která se uskuteční 22. listopadu. Matka dvou dětí patří mezi 15,4 procenta Čechů ohrožených chudobou. S tím Marie statečně bojuje už několik let, pro sebe a své děti má sto korun na den.

Foto: Organizace pomoc v nouzi

Marie bojuje s chudobou už několik let, pro sebe a své děti má sto korun na den.

Článek

Otec jejích dětí je za podvod ve výkonu trestu. Možná by ale mohl být už na Vánoce se svou rodinou. Do té doby však musí Marie svou dcerku a syna uživit sama.

Po mnoha peripetiích se nastěhovala do startovacího bytu organizace Pomoc v nouzi v Chebu, kde jí ale v lednu končí smlouva. Mladá maminka to však nevzdává.

„Bojuju každý den. S nákupy to mám tak, že nejdřív udělám jeden velký měsíční nákup za 1500 korun, to jsou věci, které vydrží delší čas. Drahý je sunar pro děti a hygienické potřeby. Pak mám finanční denní limit sto korun. Mám to vypočítané do detailů – na den pět rohlíků,“ popisuje svůj přísný rozvrh Marie.

„Než vyrazím na nákup, dívám se na letáky, řídím se akcemi. Obíhám krámy, tak ušetřím i tři stovky za měsíc,“ dodává. Do této situace se mladá žena dostala poté, co ji v 16 letech opustila matka.

„Otec mi dal tehdy na výběr, buď budu přispívat na domácnost, nebo ať jdu. Tak jsem začala chodit do práce, k tomu dělala školu a ještě táhla domácnost. Jenomže to nešlo. Nakonec jsem musela školy nechat a zůstat v práci. Tehdy jsem dělala kuchařku. To mě baví a v budoucnu bych se k tomu chtěla vrátit,“ svěřuje se.

Otec dětí opustil po amnestii vězení  

Po několika letech poznala svého současného partnera, narodil se jí Daneček, ale pak jeho otec nastoupil do vězení za neplacení alimentů. Amnestie exprezidenta ho osvobodila a vypadalo to, že se vše k dobrému obrátí. Marie znovu otěhotněla, ale budoucí otec musel opět k soudu.

„Odsoudili ho za podvod. Přitom to bylo tak, že kamarádovi půjčil peníze, ten mu je nevrátil, a tak se obrátil na soud. Jenomže ten známý pak nějakou listinou prokázal, že mu peníze daroval, a soudce to vyhodnotil jako podvod. Teď v prosinci by ho mohli po polovině trestu propustit. Jestli ale po návratu z vězení nebude sekat latinu a nebude chodit do práce, tak spolu nezůstaneme. Já se nemůžu ohlížet na něho, pro mě jsou důležité děti,“ říká Marie.

Národní sbírka

„Už tehdy jsem věděla, že to bez něj zvládnu. Vůbec jsem nepřemýšlela, že bych Klárku dala pryč. Chci dětem zajistit dobrou budoucnost, vytvořit pro ně bezpečný domov a dát jim hezké dětství. Vím, že fungovat jako matka se dvěma dětmi a přitom se nespoléhat na někoho druhého není vůbec jednoduché,“ uvádí.

O Národní potravinové sbírce se Marie dozvěděla díky organizaci Pomoc v nouzi, která je do akce zapojena a bude v místním Tesku vybírat potraviny od dárců v sobotu 22. listopadu. Stejně tomu bude i v dalších 380 prodejnách po České republice.

Dobrovolníci Národní potravinové sbírky budou se svými košíky stát v prodejnách řetězců Tesco, Penny, Kaufland, Albert a Globus.

Potraviny míří ještě k seniorům a pěstounům

„Forma této pomoci je pro mnohé lepší než hotovost. A dárci mají jistotu, že se dostane lidem, kteří jídlo opravdu potřebují. I mně byly nabídnuty potraviny, a tak trochu doufám, že díky tomuto daru by se mi mohlo podařit ušetřit na nějaký starší kočárek pro Klárku,“ plánuje mladá matka.

Pomoc, kterou tímto způsobem už podruhé pořádá platforma Byznys pro společnost spolu s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy, míří zejména k seniorům, matkám samoživitelkám, do pěstounských rodin a za dětmi z dětských domovů.

Vítány jsou hlavně trvanlivé potraviny. Další informace na www.potravinypomahaji.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám