Hlavní obsah

Byla to ostuda, odsoudil Zeman demonstraci k 17. listopadu

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Demonstrace k 17. listopadu byla podle prezidenta Miloše Zemana ostudou České republiky. Zeman to řekl na středeční tiskové konferenci. Příští rok hodlá organizátory demonstrace pozvat na Hrad, aby vyslechl jejich argumenty. Demonstraci podle svých slov vnímá jako pokračování prezidentské kampaně.

Zeman kritizuje demonstraciVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Byla to ostuda České republiky a koneckonců pokračování prezidentské kampaně. Praha byla jediné velké město, kde ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil můj protikandidát.  A já naprosto chápu, že někteří lidé se s touto volbou ani po roce nedokážou smířit. Je mi jich líto,“ řekl Zeman.

Prohlásil, že si počká na další demonstrace, které se budou za rok 17. listopadu konat, a organizátory pozve na Hrad, aby s nimi mimo kamery jednal o argumentech. „Před kamerami každý exhibuje včetně prezidenta. Ten, kdo řve, je kverulant, a nikoliv adekvátní politický oponent,“ řekl Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Píchl do vosího hnízda

Vrátil se i ke svým výrokům, které pronesl ohledně významu demonstrace 17. listopadu 1989. „Píchl jsem do vosího hnízda, právě proto, že jsem před 25 lety na Národní třídě byl. Každý národ si rád mytizuje svou minulost a rád hledá hrdiny i tam, kde nebyli,“ řekl.

„Nemám rád, když se po roce 1989 píše, že všichni byli na Národní třídě. Když jsem se tam ve finální fázi ohlédl, bylo nás tam maximálně dva tisíce. Kde byli ti ostatní? Nebyli tam, ale proč teď deklarují, že tam byli,“ řekl.

Zeman pozval 28. října na Hrad i proruské aktivisty z Krymu

Domácí

Masakr to nebyl

„Zásah na Národní třídě byl velice brutální, dokonce brutálnější než na jiných demonstracích, ale nebyl to masakr. Když nahlédnete do naučných slovníků, masakr jsou hory mrtvol, masakr jsou potoky krve,“ uvedl. Je přesvědčený, že se nemá o historii přehánět, aby potom nebyla falešná.

Zeman v pondělí odpoledne na pražském Albertově spolu s prezidenty dalších států odhalil pamětní desku k událostem 17. listopadu. Setkal se však s pískajícím a skandujícím davem, který se přesunul na Albertov z Národní třídy.

Na pódium přišli se Zemanem i německý prezident Joachim Gauck a prezidenti Maďarska, Polska a Slovenska János Áder, Bronislaw Komorowski a Andrej Kiska. [celá zpráva]

Dav na Albertově přeřvává mluvčíVideo: Česká televize ČT24

Z davu dvou až tří tisíc demonstrantů létaly předměty, Gaucka trefilo do hlavy vejce. Už dříve lidé na Národní třídě vystavili Zemanovi červenou kartu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám