Hlavní obsah

Koncert na Václavském náměstí přilákal až 20 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jeden ze symbolů listopadových událostí před 25 lety, hudebník Jaroslav Hutka, v pondělí uzavřel koncert s názvem Znovu 89, který se konal na Václavském náměstí v Praze. Akci zorganizoval Český rozhlas a odstartoval tak závěrečnou část projektu, který po celý letošní rok připomíná události roku 1989. Sérii krátkých vystoupení zahájil Michal Prokop se skupinou Framus 5.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Koncert Znovu 89 na Václavském náměstí

Článek

Před pódiem obráceným směrem k Národnímu muzeu se podle Českého rozhlasu sešlo až 20 000 lidí, řekl jeho mluvčí Jiří Hošna, policie odhadla předtím počet diváků na 4000.

Střed Václavského náměstí a okolní ulice obsadily davy dlouho před začátkem koncertu. Mnozí položili svíčky na místo památníku Jana Palacha a před sochu svatého Václava. Tam se také za potlesku přítomných uchýlila skupina mladých lidí protestujících proti prezidentovi Miloši Zemanovi. "Svatý Václave, vyžeň Zemana!" hlásal jeden z transparentů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hudebník David Koller, známý svými vyhraněnými politickými postoji, své vystoupení pojal zejména jako protest proti prezidentovi, kterého tituloval "soudruh Zeman". "Zajímalo by mě, zda se někdo bude zabývat otázkou, co to byl ten Prognostický ústav, když z něho vzešel soudruh Zeman, zloděj Václav Klaus a pan Daniel Kroupa, z nichž všech se stali předsedové politických stran," řekl hudebník.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Michal Prokop na koncertě na Václavském náměstí

Řetěz na Národní třídě

Oslavou svobody a také vzpomínkou na oběti komunismu se po setmění na Národní třídě v Praze stal živý světelný řetěz. Sešlo se zde několik stovek lidí, kteří zapálili svíčky, položili je na chodník a v pět hodin se na pár minut chytili za ruce. Akce začala na ulici v místech, kde byla přesně před 25 lety tvrdě potlačena studentská demonstrace. Lidé stáli až na most Legií.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidský řetěz na Národní třídě

"Oslavujeme svobodu. Myslíme si, že to stojí za to oslavovat, dnes 25 let po návratu demokracie. Akce se svíčkami není hlučná, je tichá, ale lidé si z ní odnášejí hluboký vjem i právě, když se propojí," řekl pořadatel Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz. Propojeni byli prý i na dálku, stejná akce se pořádala také třeba v New Yorku, Paříži a dalších městech.

Po Národní třídě, která se v pondělí stala centrem oslav sametové revoluce, proudily i večer stále stovky lidí. Někteří čekají v dlouhé frontě před památníkem, aby položili svíčky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé zapalují svíčky v podloubí domu 118 na Národní třídě

Na Národní třídě v podloubí domu číslo 118 se celý den scházeli lidé a zapalovali svíčky. Místo je symbolem protestů listopadu 1989.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Svíčky u sochy sv. Václava na Václavském náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám